prioritet je povećanje njihovog broja

Podrška PKS i organizacije HELP socijalnim preduzećima u Srbiji

BiznisEUOsiguranjePoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

27.7.2022 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Podrška PKS i organizacije HELP socijalnim preduzećima u Srbiji Podrška PKS i organizacije HELP socijalnim preduzećima u Srbiji
Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i nemačke humanitarne organizacije Hilfe zur Selbsthilfe (HELP) sa ciljem promocije razvoja socijalnog preduzetništva potpisale su direktorka... Podrška PKS i organizacije HELP socijalnim preduzećima u Srbiji

Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i nemačke humanitarne organizacije Hilfe zur Selbsthilfe (HELP) sa ciljem promocije razvoja socijalnog preduzetništva potpisale su direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić i menadžerka za razvoj HELP organizacije u Srbiji Maša Bubanj, saopštila je PKS.

„Akcenat u saradnji naše dve organizacije biće na razvoju održivosti, inovativnosti i tržišne orijentacije socijalnih preduzeća“, rekla je Simanić i podsetila da u Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir.

Menadžerka za razvoj HELP organizacije u Srbiji Maša Bubanj rekla je da je za osnaživanje socijalnih preduzeća u Srbiji značajna podrška i uloga PKS, prenosi agencija Beta.

„Usmereni smo na razvoj socijalnog preduzetništva i planiramo da, po usvajanju podzakonskih akata Zakona o socijalnom preduzetništvu, u septembru otvorimo poziv za sve zainteresovane preduzetnike koji bi želeli da prođu obuku, mentoring i razvijaju poslovanje u skladu sa principima socijalnog preduzetništva“, istakla je ona.

Bubanj je istaka da je organizacija HELP prisutna u Srbiji od 1999. godine i da su do sada aktivnosti ove organizacije kroz mini grantove bile usmerene na pomoć ugroženim i marginalizovanim grupama kroz obuke za razvoj poslovanja i obezbeđivanje adekvatne opreme.

Početkom februara 2022. godine usvojen je Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je kreiran pravni okvir koji omogućava da socijalna preduzeća u Srbiji dobiju podršku, bez obzira da li su registrovana kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga, kao i da se osnivaju nova, prenosi agencija Beta.

„Zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja za oblast socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za razvoj ovog sektora. Na ovaj način Srbija prati trendove u Evropskoj uniji, koja je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju“, navodi se u saopštenju PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...