"info dan" u zrenjaninu

Počela kampanja podrške socijalnom preduzetništvu

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

1.6.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Počela kampanja podrške socijalnom preduzetništvu Počela kampanja podrške socijalnom preduzetništvu
Primena Zakona o socijalnom preduzetništvu počeće na jesen ove godine što će biti snažan impuls i podrška razvoju i povećanju broja socijalnih preduzeća u... Počela kampanja podrške socijalnom preduzetništvu

Primena Zakona o socijalnom preduzetništvu počeće na jesen ove godine što će biti snažan impuls i podrška razvoju i povećanju broja socijalnih preduzeća u Srbiji, jačanju njihove održivosti, inovativnosti i pozicioniranju na tržištu, rečeno je u sredu u Zrenjaninu na „Info danu“, posvećenom socijalnom preduzetništvu.

„Sa ciljem podrške razvoju socijalnog preduzetništva, Parlament preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS) odlučio je da osnuje Sekciju za socijalno preduzetništvo koja je formirana 6. aprila 2022. godine. Namera nam je da lokalne samouprave, predstavnike poslovne i akademske zajednice, mlade i sve zainteresovane bliže upoznamo sa modelom poslovanja socijalnih preduzeća, mogućnostima njihovog povezivanja, umrežavanja i kooperacija“, rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić, prenosi Beta.

Dodala je da je Sektor preduzetništva PKS u saradnji sa Centrom za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima i Sekcijom za socijalno preduzetništvo počeo kampanju organizovanja po lokalnim samoupravama „Info dana“ o socijalnom preduzetništvu.

Kampanja se, kako je rekla, nastavlja u Pančevu, Beogradu, Kikindi, Vranju i Nišu.

Novousvojeni pravni okvir o socijalnom preduzetništvu omogućava da socijalna preduzeća dobiju podršku, bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga.

„Benefiti Zakona o socijalnom preduzetništvu su, pre svega činjenica da je jedan oblik poslovanja dobio zakonski okvir. To znači da će se, sa jedne strane otvoriti određeni lokalni, nacionalni i međunarodni fondovi za ovu oblast i biti značajan izvor prihoda“, rekao je predsednik Sekcije za socijalno preduzetništvo Miroljub Nikolić.

Dodao je da će na taj način proizvodi i usluge socijalnih preduzeća lakše naći tržište, a omogući će se i zapošljavanje osoba iz društveno ugroženih grupa.

Kao uspešan primer socijalnog preduzeća predstavljena je radionica BIO IDEA za održivi razvoj koja još od 2011. aktivno doprinosi razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji.

„Edukujemo, a zatim i umrežavamo teže zapošljive kategorije stanovništva kako bi samostalno pokrenuli preduzetničke radionice za izradu ekoloških sredstava za higijenu. Na ovaj način nastala je i mreža Socijalna franšiza BIO IDEA sapuni, koja, osim preduzetnika umrežava i socijalne i poljoprivredne zadruge“, rekla je direktoraka Sanida Klarić.

Dodala je da ta radionica doprinosi zaštiti životne sredine kroz niz ekološko-tehnoloških inovacija, a proizvodnja sapuna od upotrebljenog jestivog ulja jedna je od inovacija.

  • SUNCOKRET

    1.6.2022 #1 Author

    Nikada čula za sapune od jestivog ulja. Zanimljivo

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #2 Author

    Ja se nadam da će ova kampanja biti uspešna!

    Odgovori

    • Bella

      3.6.2022 #3 Author

      I ja se nadam ,bas bi bilo divno

      Odgovori

  • SNEZANA

    2.6.2022 #4 Author

    Odlicna kampanja,treba da ih vise takvih bude

    Odgovori

  • VERA

    2.6.2022 #5 Author

    To je odlična ideja da se zapisle teže zapošljive kategorije i da budu samostalni.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.6.2022 #6 Author

    Da je vise ovakvih…

    Odgovori

  • TINA

    3.6.2022 #7 Author

    Sve da se maksimalno iskoristi, to je cilj

    Odgovori

  • MARA

    4.6.2022 #8 Author

    Trebalo bi se malo više zalagati za to.

    Odgovori

  • VILENJAK

    5.6.2022 #9 Author

    Ovo je interesantna priča.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...