Tri najbolje ocenjenih rešenja dobiće i finansijsku podršku

Otvoren poziv za inovacije za čistiji vazduh

EkologijaInovacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

1.6.2022 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Otvoren poziv za inovacije za čistiji vazduh Otvoren poziv za inovacije za čistiji vazduh
U okviru Evropske zelene nedelje u Srbiji u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu predstavljen je Izazov za inovacije za čistiji vazduh, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih... Otvoren poziv za inovacije za čistiji vazduh

U okviru Evropske zelene nedelje u Srbiji u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu predstavljen je Izazov za inovacije za čistiji vazduh, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Uz podršku Evropske unije (EU) i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, UNDP je pozvao jedinice lokalne samouprave, javna i privatna preduzeća, kao i naučno-istraživačke institucije, da prijave svoje inovativne ideje za poboljšanje kvaliteta vazduha na lokalnom nivou. Realizacija ovih ideja doprineće zdravijem okruženju i ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva u Srbiji.

Prijavljivanje na Izazov, koji je otvoren do 27. juna, moguće isključivo putem elektronskog formulara koji se može preuzeti na sajtu Evropske unije za zelenu agendu u Srbiji.

Pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Aleksandra Imširagić Đurić predstavila je ključne aktivnosti ministarstva u oblasti poboljšanja kvaliteta vazduha.

„Ministarstvo će intenzivno raditi na daljem usklađivanju zakonodavnog okvira sa direktivama EU iz oblasti kvaliteta vazduha, razvoju Programa za zaštitu vazduha Republike Srbije sa Akcionim Planom, njegovom usvajanju i daljoj implementaciji. Takođe, neophodno je raditi na unapređenju, usvajanju i sprovođenju planskih dokumenata na lokalnom nivou kao i na podizanju svesti kroz aktivno učešće stručne i zainteresovane javnosti, lokalnih zajednica i građana“, dodala je Imširagić Đurić.

Foto: UNDP

Vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene UNDP-a Miroslav Tadić istakao je da izloženost zagađenom vazduhu ima ozbiljne negativne posledice po ljudsko zdravlje, kvalitet života i životni vek. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, kako je naglasio, ljudi koji žive u gusto naseljenim područjima najviše su izloženi posledicama zagađenja vazduha.

“Zato pozivamo sve koji imaju ideju kako da smanjimo zagađenje i poboljšamo kvalitet vazduha koji udišu građani i građanke Srbije – da se prijave na ovaj Izazov. Deset najbolje ocenjenih rešenja dobiće našu mentorsku i tehničku podršku, a za najmanje tri rešenja biće obezbeđena finansijska podrška za njihovu primenu u praksi“, istakao je predstavnik UNDP-a.

Više o uslovima učešća i procesu prijavljivanja na Izazov, zainteresovani će moći da saznaju i na Info danu, koji će organizovati UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine 8. juna u Beogradu, a sva pitanja oko Izazova se mogu uputiti i direktno na mejl adresu adaptacije.rs@undp.org.

Izazov za inovacije za čistiji vazduh objavljen je u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom.

 • TATJANA

  1.6.2022 #1 Author

  Odlican projekat, nek svi izloze svoje predloge i resenja

  Odgovori

 • GOCA BG

  1.6.2022 #3 Author

  Ako nema primene u praksi,dzaba sva resenja koja ce biti mrtvo slovo na papiru…

  Odgovori

  • Lelica

   2.6.2022 #4 Author

   Slazem se.

   Odgovori

  • Anna

   2.6.2022 #5 Author

   Apsolutno ste u pravu. Mrtvo slovo na papiru neće doneti ništa.

   Odgovori

 • MARKO7

  2.6.2022 #6 Author

  Pa videćemo koliko čće biti vazduh čistiji. Mada je to kod nas zadnjih 30 godina teško izvesti…

  Odgovori

 • SNEZANA

  2.6.2022 #7 Author

  Cist vazduh nam je neophodan.

  Odgovori

 • VERA

  2.6.2022 #8 Author

  Još da se smanji zagađenje vazduha i životne sredine pa da progledamo i prodišemo.

  Odgovori

 • GAGA

  3.6.2022 #9 Author

  Juce sam cula da je procenat olova kod dece u Srbiji, najveci na svetu. Prertuzno….

  Odgovori

 • Dunja5

  3.6.2022 #10 Author

  O ovome je moralo mnogo ranije, ali bitno da se pokrenulo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...