sredstva za razvojne projekte i početnike u biznisu

Podrška privrednicima i preduzetnicima Novog Pazara i Tutina

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

25.2.2022 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Podrška privrednicima i preduzetnicima Novog Pazara i Tutina Podrška privrednicima i preduzetnicima Novog Pazara i Tutina
Spoljnotrgovinska razmena privrede Moravičkog i Raškog upravnog okruga povećana je u prošloj godini za 31,1 odsto u odnosu na 2020. godinu, a da bi... Podrška privrednicima i preduzetnicima Novog Pazara i Tutina

Spoljnotrgovinska razmena privrede Moravičkog i Raškog upravnog okruga povećana je u prošloj godini za 31,1 odsto u odnosu na 2020. godinu, a da bi se ovaj pozitivan trend nastavio i u ovoj godini, privrednicima su na raspolaganju bespovratna sredstva Ministarstva privrede namenjena kupovini nove opreme i adaptaciji poslovnog prostora, kao i novac za pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja, navodi se na sajtu ovog ministarstva.

U toku je prijavljivanje na javni poziv Ministarstva privrede namenjen podsticanju preduzetništva kroz kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Ukupno je na raspolaganju 600 miliona dinara podrške privrednicima kroz tri programa, rečeno je na prezentacijama, u petak, aktuelnih programa ministarstva na parlamentima privrednika u Novom Pazaru i Tutinu.

„Sredstva su namenjena za razvojne projekte, početnike u biznisu i za podršku ženama preduzetnicama i mladima“, rekao je Zvonko Tufegdžić, direktor RPK Kraljevo.

Edin Totić, iz novopazarske firme „Mizan line“ koja se bavi proizvodnjom rublja, kaže da su već koristili kreditna sredstva Fonda za razvoj, a novac su uložili u automatizaciju dela proizvodnje.

Poziva privrednike da apliciraju i poručuje: „Jednostavan je proces apliciranja i dobijanja kredita, a kamatna stopa je niska, dok grejs period otplate ostavlja dovoljno vremena da firma akumulira sredstva za mesečno plaćanje kredita“.

Na prezentaciju je došao, dodaje, kako bi čuo više informacija o novim programima Fonda i preneo pozitivna iskustva apliciranja njegove firme ostalim privrednicima iz Novog Pazara.

Mihat Hot, menadžer firme „Braća Dacić“ iz Tutina rekao je da su više puta do sada koristili investicione i kredite za obrtna sredstva Fonda za razvoj.

„Imali smo kredite koji su nam puno značili za pokretanje proizvodnje. Kada smo pokrenuli proizvodnju betona ostvarili smo pravo na bespovratna sredstva dok je poslednji kredit bio za obrtna sredstva“.

Ministarstvo privrede objavilo je krajem januara Javni poziv za tri programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Reč je o Programu podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte vrednom 350 miliona dinara, za početnike u poslovanju obezbeđeno je 150 miliona dinara, dok je Programom za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Aktuelni pozivi i programi podrške privredi Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, biće predstavljeni privrednicima do kraja marta na sednicama parlamenata privrednika u 17 regionalnih privrednih komora (RPK) Privredne komore Srbije.

  • ZORICA.S

    25.2.2022 #1 Author

    Sva podrska ali onima koji su stranacki opredeljeni.

    Odgovori

  • SANJA

    25.2.2022 #2 Author

    Nek se narodu pomaze,imamo mnogo dobru radnu snagu,ako ne krenu da ulazu u sve nas odosmo preko granice

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.2.2022 #3 Author

    Jako je vazna podrska za pokretanje biznisa jer se sve manje ljudi opredeljuje da krene i pokrene sopstveni biznis u ovakvom vremenu.

    Odgovori

  • Dragana

    26.2.2022 #4 Author

    Trebalo bi vise podrske svima unutrasnjosti.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    26.2.2022 #5 Author

    uvek treba podržati male privrednike puno malih preduzeća stvara uspešnu privredu jedne zemlje. drževa treba sve da ureadi da domaće firme opstaju i da radnici rade u domaćim firmama

    Odgovori

  • STRAHINJA

    26.2.2022 #6 Author

    Lokalne samouprave bi zaista trebalo da obrate paznju

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.2.2022 #7 Author

    Podrska treba da ide svim privrednicima.

    Odgovori

  • STEFAN

    26.2.2022 #8 Author

    Svaka cast, ali treba i ostatak privednika podrzati

    Odgovori

  • Jolanda

    27.2.2022 #9 Author

    Dobro su se setili da nije Beograd jedini grad u Srbiji!!!

    Odgovori

  • Maša

    27.2.2022 #10 Author

    Nije Srbija- Beograd, treba pomoci i ostalima, bravo

    Odgovori

  • JOVANA

    1.3.2022 #11 Author

    Treba podržati sve privrednike na teritoriji Srbija

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    1.3.2022 #12 Author

    Podrska svima bez obzira na stranacku opredeljenost

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #13 Author

    Pomoc uvek dobro dodje.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #14 Author

    Treba pomoći sve privrednike na teritoriji Srbije, pre svega odlična objava!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...