PODSTICAJI ZA INVESTITORE DA U SRBIJI PROIZVODE FILMOVE I SERIJE Sredstva dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja

InvesticijeKulturaLifestyleNovacSrbijaVesti

14.1.2021 14:34 Autor: Julijana Vincan 1

PODSTICAJI ZA INVESTITORE DA U SRBIJI PROIZVODE FILMOVE I SERIJE Sredstva dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja PODSTICAJI ZA INVESTITORE DA U SRBIJI PROIZVODE FILMOVE I SERIJE Sredstva dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja
Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o podsticajima investitorima da u Republici Srbiji proizvode audio-vizuelna dela. Uredbu će sprovoditi Ministarstvo kulture i informisanja tako... PODSTICAJI ZA INVESTITORE DA U SRBIJI PROIZVODE FILMOVE I SERIJE Sredstva dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o podsticajima investitorima da u Republici Srbiji proizvode audio-vizuelna dela. Uredbu će sprovoditi Ministarstvo kulture i informisanja tako što će dodeljivati sredstva podsticaja u oblasti audio-vizuelne proizvodnje.

„Cilj uredbe je da se poveća broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podstiče stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promociju potencijala naše zemlje u ovoj oblasti“, istaknuto je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Uredbom je predviđeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova, a kada je u pitanju audio-vizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.

Кako bi se ublažile ekonomske posledice po audio-vizuelnu proizvodnju u Srbiji zbog pandemije, novina je izmena odredaba kojima se uređuje minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV serije, koji sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predviđeno je i da animirana serija od 10 epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50.

Set na snimanju
Foto: Pixabay.com

Kako je navedeno, pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

„Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje 10 epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta“, dodaju iz Ministarstva.

Podsticajna sredstva će se, kako je naglašeno, dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj Кomisiji čiji će zadatak biti ocenjivanje pristiglih zahteva i utvrđivanje da li delo ispunjava uslove za dodelu sredstava.

„Кomisiju obrazuje Vlada sa mandatom od godinu dana. Sredstva, koja će biti dodeljena investitoru, su bespovratna putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji“, piše u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...