stariji korisnici prešli na besplatnu tv licencu

Pogrešna tvrdnja da je BBC izgubio 50 miliona funti takse za licencu?

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

26.8.2021 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pogrešna tvrdnja da je BBC izgubio 50 miliona funti takse za licencu? Pogrešna tvrdnja da je BBC izgubio 50 miliona funti takse za licencu?
Na jednoj Facebook objavi pojavila se informacija da je BBC izgubio 50 miliona funti „ove godine“ zbog neplaćanja taksi za licencu. U toj objavi... Pogrešna tvrdnja da je BBC izgubio 50 miliona funti takse za licencu?

Na jednoj Facebook objavi pojavila se informacija da je BBC izgubio 50 miliona funti „ove godine“ zbog neplaćanja taksi za licencu. U toj objavi se takođe navodi da je 260.000 starije populacije od 75 godina „odbilo da plati“ TV dozvolu.

Čini se da je iznos od 50 miliona funti povezan sa intervujom koji je dao u julu za Programme Today, predsednik Odbora za digitalnu kulturu, kulturu, medije i sport Džulijan Najt (Julian Knight), piše Full Fact.

„Vidimo stepen neplaćanja koji nismo imali od ranih devedesetih i kampanje za porez na izbore. Prema mojim procenama i nedavnom izveštaju NAO-a, dodatnih 50 miliona funti je izgubljeno zbog neplaćanja licenci u prošloj godini i to je prilično veliki udarac. ”, ističe Najt. Time se pozvao na izveštaj Nacionalne kancelarije za reviziju (NAO) o „strateškom finansijskom upravljanju BBC -a“ objavljenom u januaru. Međutim NAO je demantovao da cifra od 50 miliona funti ne postoji.

Najtova kancelarija jer saopštila da je njegova procena rezultat saslušanja Odbora za digitalnu kulturu, medije i sport u junu 2020. godine, gde je direktorka politike BBC-a Kler Sumner (Clare Sumner) istakla: „po sećanju, svako povećanje neplaćanja od jedan odsto košta BBC oko 40 miliona funti“.

Ova cifra nije samo 10 miliona funti prema proceni Najta, već se čini da su procene Sumner ukupan zbir za izračunavanje troškova izbegavanja plaćanja u bilo kojoj godini, a ne koliko je BBC izgubio prošle godine za naknadu licence.

Uprkos tome, poslednji godišnji izveštaji BBC -a pokazuje da je prihod od naplate licencnih naknada porastao za 230 miliona funti 2020/21 (sa 3,52 milijarde funti na 3,75 milijardi funti).

Podatak da 50 miliona funti predstavlja gubitak uzrokovan odbijanjem plaćanja od 260.000 starijih od 75 godina, bio bi pogrešan.

Uslov za starije od 75 godina da plate taksu za licencu uveden je u julu ove godine. Uvođenje naknade za osobe starije od 75 godina trebalo je da se dogodi 2020. godine, ali je odloženo zbog korona virusa. BBC je napomenuo da 260.000 starijih od 75 godina još nije ugovorilo plaćanje naknade za licencu što ne znači da su ti ljudi odbili da plate, i dodao da će obavestiti ove korisnike o pojedinostima kako da postave licencu.

Ovo ažuriranje pokazuje da je 709.000 vlasnika licenci starijih od 75 godina sada prešlo na novu besplatnu TV licencu, a kod 74.000 korisnika aplikacija je još u toku, piše Full Fact.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...