nemački ministar habek poručuje da snabdevanje energentima i đubrivom ima velike posledice

Pojedinim siromašnim državama zapretiće glad zbog rata u Ukrajini

EUSvetU fokusuVesti

29.3.2022 19:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pojedinim siromašnim državama zapretiće glad zbog rata u Ukrajini Pojedinim siromašnim državama zapretiće glad zbog rata u Ukrajini
Nemački ministar za privredu i klimu Robert Habek (Robert Habeck) upozorio je da promene u energetskoj politici koje nastupaju i zbog ruskog napada na... Pojedinim siromašnim državama zapretiće glad zbog rata u Ukrajini

Nemački ministar za privredu i klimu Robert Habek (Robert Habeck) upozorio je da promene u energetskoj politici koje nastupaju i zbog ruskog napada na Ukrajinu ne treba sprovoditi na račun siromašnijih država. Uz to, dodao je, odsustvo žitarica iz Ukrajine ili Rusije ponegde može da izazove glad.

Neophodno smanjenje uvoza ruske nafte i gasa nije lako kompenzovati na svetskom tržištu, rekao je Habek na konferenciji u Berlinu.

Evropa je bogat kontinent, ali siromašnije države mogu imati velike teškoće zbog visokih cena. „Dakle, treba da pazimo da energetske i političke promene nekome ne postanu problem,“ rekao je nemački ministar, prenosi agencija DPA.

Ne samo što snabdevanje energijom u siromašnijim zemljama može da bude ozbiljno ugroženo, nego možda i proizvodnja dobara poput đubriva neće biti dovoljna. Uz nedostatak žitarica iz Ukrajine ili Rusije, to u pojedinim državama može da izazove glad, rekao je Habek, a glad često izaziva društvene nemire ili političko previranje.

Habek se više puta usprotivio predlozima o uvođenju embarga na ruske energente. Ipak, on je na konferenciji priznao greške Nemačke u prošlosti. Poslednjih godina, pa i decenija, Nemačka je u svojoj energetskoj politici postala veoma zavisna od Rusije, kaže nemački ministar.

Međutim, energetska politika nije samo privredna. Nemačka sada korak po korak hoće da postane nezavisna od ruskog fosilnog goriva i to je neophodno i zbog bezbednosti, zaključio je Habek.

  • STEFAN

    29.3.2022 #1 Author

    Nazalost ce tako i biti sto me uopste ne iznenadjuje

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.3.2022 #2 Author

    Posledice uvek najvise trpe siromasne zemlje…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    30.3.2022 #3 Author

    Na sve okolne zemlje ce se svakako odraziti

    Odgovori

  • Lelica

    30.3.2022 #4 Author

    Rat ce sigurno uticati na mnoge zemlje nazalost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...