Na jednom mestu radnici će moći da dobiju precizne infomacije, kao i besplatno pravno savetovanje

Pokrenut sajt koji pomaže zaposlenima u ostvarivanju radnih prava

AnalizaBiznisBolji posaoSrbijaU fokusuVesti

9.10.2021 18:01 Autor: Marija Jovanović 6

Pokrenut sajt koji pomaže zaposlenima u ostvarivanju radnih prava Pokrenut sajt koji pomaže zaposlenima u ostvarivanju radnih prava
Kao vid podrške radnicima i radnicama Centar za politike emancipacije (CPE) pokrenuo je sajt RadnaPrava.rs. Naime, njihov pravni tim sastavio je upitnik koji sadrži... Pokrenut sajt koji pomaže zaposlenima u ostvarivanju radnih prava

Kao vid podrške radnicima i radnicama Centar za politike emancipacije (CPE) pokrenuo je sajt RadnaPrava.rs. Naime, njihov pravni tim sastavio je upitnik koji sadrži najčešće povrede radnih prava i jednostavnim popunjavanjem svi zainteresovani moći će da saznaju da li su njihova prava prekršena na radnom mestu, a dobiće i uputstva kome da se obrate za pomoć i podršku.

“Naš sajt je napravljen kao upitnik gde je pravni deo tima sročio pitanja koja se upravo tiču najčešćih kršenja radnih prava na koja se u praksi nailazi. Na pitanja se odgovara sa da ili ne, a nakon što odgovorite na sva pitanja dobijete odgovor po kojim osnovama postoji indicija da su vam radna prava prekršena. Pored toga naš sajt upućuje na kontakte u sindikatima i, naravno, na mogućnost korišćenja besplatnog pravnog savetovanja koje nudi Centar za politike emancipacije”, objašnjava za naš portal Bojana Tamindžija iz Centra za politike emancipacije.

Komentarišući položaj radnika u Srbiji naša sagovornica kaže da je on sve, samo ne dostojanstven.

“Pre svega, većina zaposlenih radi za plate koje su ispod nivoa koji je potreban za podmirivanje osnovnih životnih potreba, pa su prinuđeni da rade po jedan ili više dodatnih poslova da bi preživeli. Biti zaposlen u Srbiji ne znači ne biti siromašan. Kada govorimo o ženama koje uz redovan posao i dodatne poslove tradicionalno čeka i rad kod kuće, dolazimo do fenomena siromaštva vremena i permanentne iznurenosti”, navodi ona.

Pored toga, dodaje, na radnom mestu radnice i radnici izloženi su mnogobrojnim kršenjima radnih prava, često bez mogućnosti ikakve zaštite.

Radnici u fabrici
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

“Iz straha od gubitka posla često se dosta toga pretrpi. Većina poslodavaca ne gleda blagonaklono na osnivanje sindikata, a zakon ne pruža dovoljno dobru zaštitu sindikalnom povereniku ili poverenici, pa često oni koji pokušaju osnivanje sindikata bivaju dodatno diskriminisani ili im se preti gubitkom posla. Situacija je krajnje nepovoljna”, ocenjuje Tamindžija.

Iako je teško proceniti koliko su radnička prava u Srbiji ugrožena, naša sagovornica navodi da ukoliko se pođe od toga da se ne može živeti od posla na kome se radi najmanje osam sati dnevno i pet dana nedeljno, onda se slobodno može reći da su radna prava ugrožena preko svake mere.  

“Pored toga, postoji čitav set kršenja radnih prava na radnom mestu koji se ponavlja od fabrike do fabrike: pritisak na zaposlene od strane menadžmenta i rad u atmosferi straha, neplaćen ili neadekvatno plaćen prekovremeni rad, ograničavanje odlaska u toalet, uskraćivanje prava na puno korišćenje godišnjeg odmora, rad u neklimatizovanim prostorijama, nedostatak ventilacije ili neadekvatna ventilacija u prostorima u kojima su u procesu rada prisutne različite vrste štetnih isparenja”, precizira Tamindžija.

Pored informativnog karaktera, namera CPE je da sajt predstavlja koristan alat za postizanje dostojanstvenih uslova rada, ali i neka vrsta poziva na aktiviranje u borbi za bolja radna prava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...