Bend "The Doors" ostavio dubok trag u globalnoj pop-kulturi

Pola veka od smrti Džima Morisona

KulturaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

4.7.2021 11:08 Autor: Marko Miladinović 1

Pola veka od smrti Džima Morisona Pola veka od smrti Džima Morisona
Na pedesetogodišnjicu smrti Džima Morisona (Jim Morrison), pevača i frontmena legendarne rok grupe „The Doors“, ljubitelji njegove muzike iz čitavog sveta došli su da... Pola veka od smrti Džima Morisona

Na pedesetogodišnjicu smrti Džima Morisona (Jim Morrison), pevača i frontmena legendarne rok grupe „The Doors“, ljubitelji njegove muzike iz čitavog sveta došli su da mu odaju počast na groblju Per Lašez u istočnom Parizu, gde je sahranjen.

Morison je sahranjen u Uglu pesnika, na poznatom groblju Per Lašez, gde počivaju i Edit Pjaf (Édith Piaf), Oskar Vajld (Oscar Wilde), Onore de Balzak (Honoré de Balzac), Marsel Prust (Marcel Proust) i mnogi drugi velikani svetske kulture. Mesto na kojem je Morison sahranjen neko vreme nije bilo ni obeleženo, dok francuski zvaničnici nisu postavili ploču koja je nedugo potom ukradena.

Mnogi od posetilaca su doneli sveće i fotografije, neki od njih su palili štapiće tamjana blizu njegovog groba, dok ih je policija u blizini posmatrala, prenosi Tanjug.

Trećeg jula 1971. godine, pre tačno pola veka, Morison je umro od srčanog udara, kada je imao tek 27 godina, što ga svrstava u takozvani, pomalo morbidni, Klub 27, odnosno u pop-kulturi često pominjanu grupu čuvenih bluz i rok muzičara koji su preminuli u istoj dobi (Janis Joplin, Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jimy Hendrix…).

Zbog svoje neobuzdane ličnosti i tekstova, kao i prepoznatljivog glasa, nepredvidivih nastupa i dramatičnih okolnosti koje su okruživale njegov život i ranu smrt, muzička kritika i obožavaoci Morisona smatraju jednim od najznačajnijih i najuticajnijih muzičara u istoriji roka.

Morison je rođen na Floridi 1943. godine, a ideju za osnivanje grupe dobio je još dok je studirao filmsku režiju na Univerzitetu u Kaliforniji ranih šezdesetih prošlog veka.

Jim Morrison/Flickr @Julio Zeppelin

Umetnik je dao ime grupi „The Doors“ prema naslovu knjige britanskog pisca Oldusa Hakslija „Vrata percepcije“ (The Doors of Perception, Aldous Huxley) i citatu iz te knjige – „Kad bi se vrata percepcije otvorila, čoveku bi se sve pojavilo onako kako jeste – beskonačno“.

Osnovao je bend sa kolegom Rejom Manzarekom (Ray Manzarek), a njihov prvi album, objavljen je 1967. godine i pesma „Light My Fire“ sa albuma postala je hit broj 1 u SAD. Morison je snimio poslednji album sa grupom „The Doors“ 1971. godine, a ubrzo potom se preselio u Pariz.

Na dvadesetu godišnjicu njegove smrti 1991. godine, Oliver Stoun (Oliver Stone) snimio je film „The Doors“ o Morisonovom životu, sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...