Investitori smanjuju ulaganja zasnovana na slabijoj funti

Politika Konzervativne partije mogla bi ostaviti funtu u „zoni medveda“

InvesticijeNovacVesti

25.7.2022 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Politika Konzervativne partije mogla bi ostaviti funtu u „zoni medveda“ Politika Konzervativne partije mogla bi ostaviti funtu u „zoni medveda“
Investitori su smanjili ulaganja koja u sonovi imaju oslabljenu funtu, ali očekuje se da će valuta Velike Britanije ostati na nižem nivou kako se... Politika Konzervativne partije mogla bi ostaviti funtu u „zoni medveda“

Investitori su smanjili ulaganja koja u sonovi imaju oslabljenu funtu, ali očekuje se da će valuta Velike Britanije ostati na nižem nivou kako se u izbornoj trci za novog vođu Konzervativne partije sve više budu isticali problemi sa kojima se ova zemlja suočava.

Prema poslednjim podacima Komisije za trgovinu robnim fjučersima iz Sjedinjenih Američkih Država, investitori su smanjili aktivnosti na kratkim pozicijama prošle nedelje, praveći tako pauzu od dvonedeljnih povećanja. Ipak, većina njih je zadržala negativan stav prema funti, piše Bloomberg.

Izuzetno visoka inflacija, relativno nizak rast kamatnih stopa i brojni problemi koji su se javili nakon Brexita obaraju vrednost funte od početka godine, pa je njena vrednost trenutno 1,20 dolara, što nije daleko od dvogodišnjeg minimuma od 1,1760 dolara, koji je dostigla ranije u toku meseca.

Kako se intenziviraju izbori za predsednika Konzervativne partije, analitičari pažljivo motre na prvu “jedan na jedan” debatu između ministarke spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss) i kancelara Rišija Sunaka (Rishi Sunak), pri čemu mnogi očekuju da će to doprineti da se negativan stav investitora prema funti zadrži i u mesecima koji slede.

“Teme o kojima će govoriti ovi članovi partije potencijalno ne donose glasove i verovatno neće moći da pomere funtu iz zone medveda”, naveli su u izveštaju analitičari Rabobanka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...