Jačanje američke, britanske i ruske valute

Evro i dolar gotovo izjednačeni

NovacSvetVesti

8.7.2022 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 6

Evro i dolar gotovo izjednačeni Evro i dolar gotovo izjednačeni
Kurs evra prema dolaru pao je na rekordno nizak nivo u poslednjih 20 godina, ispod 1,01 dolara. Poslednji put takav kurs zabeležen je u... Evro i dolar gotovo izjednačeni

Kurs evra prema dolaru pao je na rekordno nizak nivo u poslednjih 20 godina, ispod 1,01 dolara. Poslednji put takav kurs zabeležen je u decembru 2002. godine. Kurs evra prema dolaru pao je u petak ujutru na 1,0081 dolar, sa 1,0159 prethodnog dana.

Pored evra pad su ubrzale i neke druge valute, pa je tako japanski jen pao sa 135,98 na 135,86 za jedan dolar. Indeks dolara (kurs prema korpi valuta šest zemalja, američkih trgovinskih partnera) porastao je za 0,33 odsto na 107,49 poena, prenosi Komersant. Kineska valuta takođe je oslabila u odnosu na dolar, na 6,7482 juana.

S druge strane, ruska valuta je ojačala na nivo 60 rubalja za jedan dolar, odnosno 61,8 rubalja za jedan evro. Rublja je neko vreme gubila vrednost, kao što je najavila Centralna banka Rusije, pa se njome u sredu trgovalo po kursu 64 rublje za jedan dolar, odnosno 66 rubalja za evro, ali je u četvrtak i petak ponovo dobila na vrednosti.

Ranije su neki ruski zvaničnici govorili o potrebi vraćanja rublje na „ravnotežni kurs“. Prema rečima zamenika premijera, najpogodniji kurs za rusku ekonomiju bio bi od 70 do 80 rubalja za dolar. Ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov ocenio je da je jak kurs rublje nekonkurentan i da bi mogao da dovede do problema u sprovođenju programa zamene uvoza.

Britanska funta oporavila se sa najnižeg nivoa u poslednje dve godine nakon što je premijer Boris Džonson (Boris Johnson) u četvrtak odstupio pod pritiscima i podneo ostavku na mesto lidera konzervativaca. Funta je u sredu pala na najniži nivo u odnosu na dolar od marta 2020. godine, na 1,187 dolara, prenosi Guardian.

U četvrtak funta je ojačala preko granice 1,20 dolara, jer su investitori pozdravili predah od političke krize koja je zahvatila Veliku Britaniju. Iako ostavka državnog lidera po pravilu donosi nestabilnost i izaziva pad vrednosti nacionalne valute, u konkretnim slučaju ekonomisti su procenili da su sada smanjeni rizici od trgovinskog rata Velike Britanije sa Evropskom unijom zbog protokola o Severnoj Irskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...