Usporen rast australijskog i novozelandskog dolara

Evro beleži najnižu vrednost u poslednje dve decenije

NovacSvetVesti

7.7.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evro beleži najnižu vrednost u poslednje dve decenije Evro beleži najnižu vrednost u poslednje dve decenije
Vrednost evra pala je na najniži nivo u poslednje dve decenije jer cene nafta podstiču gubitke, a investitori se pribojavaju od potencijalne recesije. S... Evro beleži najnižu vrednost u poslednje dve decenije

Vrednost evra pala je na najniži nivo u poslednje dve decenije jer cene nafta podstiču gubitke, a investitori se pribojavaju od potencijalne recesije.

S druge strane, hartije od vrednosti našle su se između zabrinutosti za rast i olakšanja zbog mogućnosti da bi usporavanje ekonomija moglo da zaustavi podizanje kamatnih stopa, piše Reuters.

MSCI indeks za azijsko-pacifičke akcije izvan Japana porastao je 0,3 odsto nakon dva meseca gubitaka.

Japanski Nikkei indeks je porastao 0,7 odsto, a australijski i novozelandski dolar su imali povećanje nakon dve godine pada.

Vrednost fjučersa S&P 500 indeksa ostala je nepromenjena. Indeks je u toku noći imao povećanje od 0,4 odsto, a vrednost obveznica Trezora Sjedinjenih Američkih Država je pala dok su trgovci pokušavali da rastumače generalno pozitivne ekonomske podatke, uključujući i otvaranja radnih mesta i agresivnu monetarnu politiku za koju su se Federalne rezerve odlučile na junskom sastanku.  

Dvogodišnji prinos na obveznice Trezora porastao je u toku noći na 14 baznih poena i kretao se oko 2,96 poena na azijskom trgovanju, što je iznad prinosa na desetogodišnje obveznice koji se kretao oko 2,92 odsto. Ovi podaci ukazuju na usporavanje rasta kako se kamatne stope povećavaju.

Vrednost fjučersa za referentnu Brent naftu na azijskom trgovanju je pala ispod 100 dolara, pri čemu je poslednja zabeležena cena bila 100, 26 dolara, za 10 odsto ispod nedeljnog proseka. Šangajski bakar je u toku prošlog meseca zabeležio pad od 20 odsto.

Rast “osetljivih” valuta poput australijskog i novozelandskog dolara takođe je usporen, iako je australijska valuta beležila rast od 0,5 odsto.

U međuvremenu, vrednost evra se ubrzano približava dolaru, pa ove nedelje beleži pad za više od dva odsto, pa je na nivou od 1,0202 dolara, što najniži je nivo ove valute od 2002. godine. 

Tagovi
DOLAR EVRO

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...