Kineske monetarne institucije suočene sa snižavanjem marži

Poljoprivredna banka Kine u prvoj polovini godine beleži rast profita

BankeNovacSvetVesti

29.8.2022 18:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Poljoprivredna banka Kine u prvoj polovini godine beleži rast profita Poljoprivredna banka Kine u prvoj polovini godine beleži rast profita
Poljoprivredna banka Kine, treća najveća državna banka, imala je u prvoj polovini ove nedelje rast profita od 5,4 odsto, i pored problema zbog snižavanja... Poljoprivredna banka Kine u prvoj polovini godine beleži rast profita

Poljoprivredna banka Kine, treća najveća državna banka, imala je u prvoj polovini ove nedelje rast profita od 5,4 odsto, i pored problema zbog snižavanja marži i problema u sektoru nekretnina.

Neto prihod u šest meseci zaključno s 30. junom porastao je sa 122,3 milijarde, koliko je banka ostvarila 2021, na 128,9 milijardi juana (18,6 milijardi dolara), navodi se u dokumentaciji koju je podnela monetarna institucija. Koeficijent nenaplativih kredita banke pao je na 1,41 sa 1,43 odsto s početka godine, piše Bloomberg.

Ulagači pažljivo prate situaciju u kineskoj bankarskoj industriji vrednoj 52 biliona dolara, uzimajući u obzir da mere zaključavanja zbog korona virusa i sve veća kriza na tržištu nekretnina usporavaju ekonomski rast.

Bankama je saopšteno da treba da povećaju kredite za građevinske kompanije koje se bore sa problemima i manja preduzeća, i pored toga što se marže smanjuju, a loše pozajmice nagomilavaju.

Izloženost kineskih banaka sektoru nekretnina veća je u odnosu na bilo koju drugu industriju, zbog čega su ove institucije ranjive kada su u pitanju problemi sa kojima se suočavaju tržišta kapitala i koji su gotovo uništili srednju klasu u ovoj zemlji.

U najgorem slučaju, S&P Global Ratings procenjuje da je 6,4 odsto hipoteka, odnosno 2,4 biliona juana, ugroženo jer se u više od 90 gradova bojkotuje plaćanje hipoteka, pošto su milioni kuća ostali nedovršeni.

Agbank je prijavila 660 miliona juana zaostalih hipoteka na nedovršene projekte, što je najveći iznos u odnosu na ostale banke koje su objavile podatke o obavezama klijenata. Koeficijent nenaplativih kredita Agbanke za nekretnine porastao je sa 3,39 na 3,97 odsto na kraju 2021.

Kineske banke su prošle nedelje po drugi put ove godine snizile svoje referentne kamatne stope, uključujući i hipotekarne kredite, zbog čega se veći pritisak prebacio na marže. Ukupna marža se smanjila na 1,94 odsto u drugom kvartalu sa 1,98 odsto tri meseca ranije.

Agbank beleži pad neto kamatne marže sa 2,12 na 2,02 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...