Finansijski stimulans države posrnulom sektoru nekretnina

Pomoć u vidu 44 milijarde dolara za nedovršene zgrade u Kini

NovacSvetVesti

26.8.2022 12:04 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pomoć u vidu 44 milijarde dolara za nedovršene zgrade u Kini Pomoć u vidu 44 milijarde dolara za nedovršene zgrade u Kini
Kineski državni savet objavio je odluku o novom podsticaju od oko 44 milijarde dolara za kreditnu podršku državnim bankama i još oko 73 milijarde... Pomoć u vidu 44 milijarde dolara za nedovršene zgrade u Kini

Kineski državni savet objavio je odluku o novom podsticaju od oko 44 milijarde dolara za kreditnu podršku državnim bankama i još oko 73 milijarde dolara lokalnim upravama za infrastrukturne projekte. Stimulativne mere trebalo bi da podstaknu rast kineske ekonomije koja usporava rast, a pre svega da spreče krah u sektoru nekretnina.

Dvadesetogodišnji bum nekretnina, podstaknut prihodima od unapred prodatih kuća i zajmova, učinio je kineski sektor nekretnina najvećim u svetu, čija vrednost je procenjena na više od 50.000 milijardi dolara, prenosi Business Standard. Sektor nekretnina čini oko 30 odsto kineskog BDP-a.

Od 2020. godine devet najvećih kineskih tajkuna u oblasti nekretnina izgubilo je 79 milijardi dolara ličnog bogatstva, što je simbolično za razmere krize koja je zahvatila kineski sektor nekretnina. Kineska građevinska grupa Evergrande postala je najzaduženiji investitor u svetu, sa više od 300 milijardi dolara obaveza.

Zbog nagomilanih dugova kineskih kompanija za nekretnine, uključujući one velike kao što su Kaisa Group, Shimao Group i Sunac China, investitori su 130 milijardi dolara na gubitku. Gubici su procenjeni na bazi neizmirenih obveznica u dolarima, koje duguju kineske kompanije, koje su propustile uplate 31,4 milijarde u 2022. godini.

Foto: Tanjug/AP

Cene i prodaja nekretnina u Kini su u kontinuiranom padu u poslednjih 11 meseci, što je posledica slabljenja poverenja potrošača u tržište. To je otežalo poslovanje građevinskih kompanija u Kini, budući da pretprodaja čini 90 odsto njihovih prihoda. Masovno odbijanje kupaca da plaćaju rate za objekte koji nisu dovršeni, dodatno je pogoršalo krizu.

Kineski zakon omogućava investitorima da prodaju stanove dok su oni još u fazi crteža projekta. Kupci moraju da plate celu cenu, koja uključuje učešće i hipoteku odmah nakon potpisivanja ugovora. Kad investitor za 12 meseci ne počne izgradnju ili je prekine na godinu dana, projekat se smatra „trulim“.

Zvanični podaci pokazuju da je oko 133 milijarde dolara potrošeno u „trule“ zgrade, prenosi Epoch Times.
Procenjuje se da je između 2013. i 2020. godine svega oko 60 odsto unapred prodatih građevinskih objekata isporučeno kupcima.

Bojkot plaćanja nedovršenih objekata proširio se na 99 gradova u Kini, a tamošnje banke imaju oko 9.000 milijardi dolara izloženosti u vidu hipotekarnih kredita.

Ljutiti kupci potresli su tržište i podstakli državu da reaguje, ali analitičari finansijske kuće Nomura ne očekuju da će nove vladine stimulativne mere preokrenuti „igru“, jer je sektor nekretnina „i dalje u velikim problemima“, prenosi CNN. Takođe, prema ocenama analitičara, kineska politika „nulte tolerancije“ korona virusa nastavlja da iscrpljuje resurse lokalnih vlasti.

Prema izveštaju kineskog nacionalnog zavoda za statistiku od 15. jula, navedeno je da je ukupna prodaja kuća smanjena za 26,2 odsto u prvoj polovini godine u poređenju sa 2021. godinom, a da je vrednost od prodaje kuća u istom periodu smanjena za 31,8 odsto. Pomenutih 44 milijarde evra, vlada je namenila za pomoć građevincima da završe svoje projekte.

  • TATJANA

    26.8.2022 #1 Author

    Lako im je kad imaju jaku drzavu

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.8.2022 #2 Author

    Treba pomoci,yako rade jake i stabilne zemlje…

    Odgovori

  • kaćica

    29.8.2022 #3 Author

    Ima ih dosta brzo ce oni zavrsiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...