FED upozorio na rizik od nelikvidnosti kineske kompanije

Evergrande pretnja finansijskoj stabilnosti SAD

NekretnineNovacSvetVesti

9.11.2021 12:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande pretnja finansijskoj stabilnosti SAD Evergrande pretnja finansijskoj stabilnosti SAD
Američki FED upozorile su u svojoj polugodišnjoj finansijskoj kontroli preko noći da bi stres u kineskom sektoru nekretnina mogao predstavljati „neke rizike“ za američki... Evergrande pretnja finansijskoj stabilnosti SAD

Američki FED upozorile su u svojoj polugodišnjoj finansijskoj kontroli preko noći da bi stres u kineskom sektoru nekretnina mogao predstavljati „neke rizike“ za američki finansijski sistem, ukazujući na zabrinutost oko kineske kompanije Evergrande Group, najzaduženijeg svetskog investitora u sektoru nekretnina.

U svom najnovijem Izveštaju o finansijskoj stabilnosti, američka centralna banka navodi da tekuća regulatorna kontrola Pekinga nad nivoima korporativnog duga ima potencijal da izvrši pritisak na sektor nekretnina i druga visoko zadužena preduzeća, prenosi South China Morning Post. To bi moglo da dovede do prelivanja na finansijske kompanije, do iznenadne korekcije cena nekretnina ili do smanjenja investicija.

„Imajući u vidu veličinu kineske privrede i finansijskog sistema, kao i njene opsežne trgovinske veze sa ostatkom sveta, finansijski stresovi u Kini mogli bi da opterete globalna finansijska tržišta kroz pogoršanje osećaja rizika, predstavljajući rizik za globalni ekonomski rast i utiču na SAD“, navedeno je u saopštenju FED.

Saopštenje je usledilo dva meseca nakon što je predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) umanjio potencijalni rizik od „zaraze“ zbog nelikvidnosti kompanije Evergrande, rekavši da je situacija „specifična za Kinu“.

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Evergrande intenzivno prikuplja novac rasprodajom imovine, za isplatu 148 miliona dolara na ime obaveza koje dospevaju u sredu 10. novembra. Prema navodima BBC, kompanija je sakupila 145 miliona dolara prodajom 5,7 odsto udela u medijskoj kompaniji HengTeng Networks Group, koja proizvodi filmove, televizijske serije i upravlja platformom za streaming.

Kineska kompanija do sada je izbegavala neizmirenje obaveza i bankrot, uplatama u poslednji čas pre isteka grejs perioda od 30 dana, o kojem se dogovorila sa poveriocima. Prošlog meseca kompanija je suspendovala trgovanje svojim akcijama na berzi u Hong Kongu.

Izvor: Bloomberg

Posle 17 dana, Evergande se vratila na berzu, izveštavajući da je dogovor o 2,6 milijardi dolara o prodaji udela u svojoj jedinici za imovinske usluge propao, jer nije mogla da pristane na uslove ugovora. Osim toga, Evergrande je prošle nedelje prodala i svoj posao za proizvodnju električnih motora Protean u Velikoj Britaniji.

Kompanija Evergrande opterećena je obavezama u iznosu oko 308,5 milijardi dolara. Akcije kompanije oslabile su u ovoj godini oko 85 odsto. Dok se Evergrande bori da izbegne bankrot, neke kineske kompanije za nekretnine, kao što su Fantasia Holdings i Sinic Holdings su propale.

Iako zabrinutost raste, neki investitori kupuju dug kineskog sektora nekretnina, koji je naglo rasprodat poslednjih meseci. FED je naveo da su regulatorni i finansijski rizici u Kini, jedna od tri najveće opasnosti za finansijsku stabilnost SAD. Druga dva su inflacija i nove varijante korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...