Kompanija za nekretnine propustila redovne rokove za uplate

Evergrande i dalje na ivici bankrota

BerzaNekretnineNovacSvetVesti

8.11.2021 14:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande i dalje na ivici bankrota Evergrande i dalje na ivici bankrota
Neki inostrani vlasnici obveznica kineske kompanije Evergrande nisu primili uplate na ime kamate koja je dospela 6. novembra. Jedinica kompanije Scenery Journey Ltd. trebalo... Evergrande i dalje na ivici bankrota

Neki inostrani vlasnici obveznica kineske kompanije Evergrande nisu primili uplate na ime kamate koja je dospela 6. novembra. Jedinica kompanije Scenery Journey Ltd. trebalo je u subotu da izvrši uplatu ukupno 82,49 miliona dolara dospele kamate na menice i obveznice.

Neplaćanjem kamate 6. novembra trebalo bi da je automatski započeo grejs period za plaćanje u trajanju od 30 dana, prenosi Reuters. Kompanija Evergrande izbegla je bankrot dva puta tokom oktobra tako što je izvršila uplate neposredno pred istek grejs perioda koji je zaključila sa poveriocima.

Jedan od grejs perioda ističe u sredu, 10. novembra, za više od 148 miliona dolara obaveza koje su prispele 11. oktobra. Do kraja godine Evergrande bi trebalo da isplati još 255 miliona dolara kamate na svoje obveznice, ali je neizvesno da li će to učiniti.

Izvor: Bloomberg

Kompanija Evergrande opterećena je obavezama u iznosu oko 308,5 milijardi dolara, dok se nalazi na ivici kolapsa, podseća South China Morning Post. Rizik od nelikvidnosti proširila se na sektor nekretnina u Kini i Hong Kongu, a akcije Evergrande bile su privremeno povučene sa berze.

Akcije Evergrande Group oslabile su u ponedeljak za 0,9 procenata, dok se njenim dolarskim obveznicama trguje uz popuste od oko 75 odsto u odnosu na njihovu nominalnu vrednost. Akcije kompanije oslabile su u ovoj godini oko 85 odsto.

Izvor: Bloomberg

Kompanija Evergrande prikupila je prošle nedelje 92,1 milion dolara rasprodajom dela svojih akcija u HengTen Networks na berzi u Hong Kongu. Nakon prodaje Evergrande će biti drugi najveći vlasnik akcija ove visokotehnološke kompanije, u kojoj od sada najveći udeo ima Tencent, prenosi Pandaily.

Glavni prioritet Evergrandea sada je da nastavi izgradnju nekretnina i da obezbedi njihovu prodaju. Upravni odbor kompanije najavio je strategiju za smanjenje rizika. Prvo, obnoviti proizvodnju (izgradnju), drugo, prodati postojeće zgrade i treće, transformisati poslovanje na industriju automobila i nove energije u narednih 10 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...