Balansiranje kineske kompanije na ivici likvidnosti

Evergrande još jednom izbegao bankrot

NekretnineNovacSvetVesti

29.10.2021 12:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande još jednom izbegao bankrot Evergrande još jednom izbegao bankrot
Kineska kompanija Evergrande ponovo je za dlaku izbegla bankrot, nakon što je u petak uplatila 47,5 miliona dolara na ime dospele kamate na offshore... Evergrande još jednom izbegao bankrot

Kineska kompanija Evergrande ponovo je za dlaku izbegla bankrot, nakon što je u petak uplatila 47,5 miliona dolara na ime dospele kamate na offshore obveznice. Podsetimo, kompanija je prošle nedelje, takođe u poslednjem trenutku isplatila 83,5 miliona dolara kamate na inostrane obveznice.

Evergrande, nekada najbolji graditelj i prodavac nekretnina u Kini, duguje oko 300 milijardi dolara i veliko je pitanje da li će uspeti da osigura likvidnost. To podstiče zabrinutost oko uticaja njegove sudbine na drugu najveću svetsku ekonomiju, kao i na globalna tržišta, prenosi Guardian.

U petak su Reuters, Bloomberg i New York Times izvestili da su izvori sa direktnim saznanjima o tome potvrdili uplatu. Evergrande nije odgovorio na zahtev Reutersa za komentar. Reuters nije bio u mogućnosti da utvrdi izvor sredstava korišćenih za plaćanje kamata. Bloomberg je ranije ove nedelje izvestio da su kineske vlasti pozvale osnivača kompanije Evergrande, Hui Ka Jana, da plati dugove programera iz svog džepa.

Neplaćanje do roka u petak izazvalo bi lančana neispunjavanja obaveza na svim obveznicama kompanije u vrednosti od 19 milijardi dolara na međunarodnim tržištima kapitala, što bi bilo drugo po veličini svetsko neplaćanje korporativnog duga na tržištu u razvoju. Takođe, trećina kineskih kompanija za nekretnine mogla bi da se suoči sa problemima duga ako Evergrande bude bankrotirao.

Izvor: Bloomberg

Akcije kompanije Evergrande pale su za više od 3,7 odsto u petak, uprkos tome što su rasle na početku dnevne trgovine. Indeks nekretnina u Aziji Hang Seng oslabio je za 0,9 odsto, dok su cene obveznica kompanije porasle za više od 10 procenata, prema podacima Duration Finance.

Evergrande je propustio isplatu kamata u ukupnom iznosu od skoro 280 miliona dolara na svoje dolarske obveznice 23. i 29. septembra i 11. oktobra, počevši od tridesetodnevnog grejs perioda za svaku. Uplatom 83,5 miliona dolara izbegla je bankrot prošle nedelje. Kompanija ima još skoro 338 miliona dolara u drugim offshore isplatama kamata koje dolaze na naplatu u novembru i decembru.

Stratezi China Construction Bank International u Hong Kongu tvrde da je Evergrande dao sve od sebe da reši probleme sa likvidnošću, ali je teško prikupiti dovoljno kapitala da plati sav dug. S druge strane, mnogi vlasnici obveznica smatraju da kineska kompanija samo kupuje vreme. Zbog ogromnih dugova akcije Evergrande oslabile su za 80 odsto u poslednjih nekoliko meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...