Likvidnost na ivici ponora

Evergrande Group izbegla bankrot, za sada

NekretnineNovacSvetVesti

23.10.2021 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande Group izbegla bankrot, za sada Evergrande Group izbegla bankrot, za sada
Kineska kompanija za promet nekretnina Evergrande Group uplatila je 83,5 miliona dolara kamate na svoje offshore obveznice, neposredno pre isteka tridesetodnevnog grejs perioda za... Evergrande Group izbegla bankrot, za sada

Kineska kompanija za promet nekretnina Evergrande Group uplatila je 83,5 miliona dolara kamate na svoje offshore obveznice, neposredno pre isteka tridesetodnevnog grejs perioda za zvanično proglašavanje bankrota. Najzaduženija svetska kompanija uspela je da održi tržište kapitala, koje se i dalje nalazi na ivici.

Evergrande sa sedištem u Šenženu uplatila je u Citibank 8,25 odsto kamete na dospelu obveznicu od 2,03 milijarde dolara koja dospeva u martu 2022. godine, prema odvojenim izveštajima kineskog državnog lista China Securites Times i agencije Reuters, koji se pozivaju na neimenovane izvore, prenosi SCMP.

Evergrande i Citibank nisu želeli da komentarišu ove medijske navode. Kineska kompanija propustila je 23. septembra da uplati pomenuti iznos, pa je dobila rok od mesec dana da to učini pre zvaničnog proglašenja neispunjavanja obaveze. To je učinjeno jer je pretila opasnost od lančanih neplaćanja i u krajnjem slučaju likvidacije kineske kompanije.

Evergrande sa više od 300 milijardi dolara obaveza jedva je izbegao bankrot, jer je propustio pet plaćanja na svoj offshore dug u septembru i oktobru, uključujući isplatu u četvrtak. Takođe, Evergrande ima dug od 235 miliona dolara koji dospeva u nedelju, a kada je reč o obavezama u Kini, kompanija je isplatila kamate na 330 miliona dolara vredne obveznice koje dospevaju za četiri godine. Evergrande, prema pisanju Bloomberga, imaće obavezu da isplati oko 7,4 milijarde dolara dospelih obveznica u idućoj godini.

Izvor: Bloomberg

Sa brojnim entitetima i filijalama sa kojima se trguje na berzi, Evergrande je uključen praktično u sve, od razvoja nekretnina do električnih automobila, zdravstvenih usluga, zabave, turizma, hrane, flaširane vode i fudbalskog kluba, pa je intenzivirao pregovore o prodaji dela biznisa, kako bi sprečio finansijski kolaps.

Ohrabreni isplatom prema Citigroup, investitori su se potrudili da podrže akcije Evergrande na berzi u Hong Kongu, pa su one u petak porasle za 7,8 odsto, nakon što su dan ranije oslabile za 12,5 procenata zbog neuspelog pokušaja prodaje jedinice Property Services Group za 2,6 milijardi dolara.

Izvor: Bloomberg

Uplata na račun Citigroup je veliko ohrabrenje, iako je reč o maloj sumi u odnosu na ukupne obaveze koje ima Evergrande, ocenili su kreditni analitičari. Poverenje investitora u kineske kompanije za nekretnine ozbiljno je uzdrmano posle slučajeva sa firmama Fantasia i Modern Land koje su bankrotirale. Analitičari ocenjuju da trud koji Evergrande ulaže da produži likvidnost, ipak nešto znači.

Kompanija Evergrande osnovana je u Guandžou 1996. godine. Ona je drugi najveći investitor u Kini, sa prodajom od 110 milijardi dolara prošle godine, sa 355 milijardi dolara vrednom imovinom i više od 1.300 projekata širom zemlje. Kompanija je brzo rasla zahvaljujući kupovini zemljišta uz pomoć kredita i brze prodaje stanova uz niske marže. Prema letošnjim podacima Evergrande je imao 163.119 zaposlenih.

Akcije kompanije izgubile su oko 80 odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu u poslednjih godinu dana, a trgovina njima bila je suspendovana od 4. do 21. oktobra u očekivanju rešenja za nelikvidnost. Osim Evergrande-a desetak kineskih kompanija, uključujući China Properties, zaostale su u plaćanju obaveza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dolara, prema podacima konsultantske kuće CRIC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...