Evropski fond za oporavak od posledica pandemije

Poljska i Mađarska na „ledu“, Španija prva koja će primiti uplatu

EUNovacVesti

8.12.2021 11:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Poljska i Mađarska na „ledu“, Španija prva koja će primiti uplatu Poljska i Mađarska na „ledu“, Španija prva koja će primiti uplatu
Poljska i Mađarska verovatno neće ove godine primiti prvu ratu iz pandemijskog fonda Evropske unije za pomoć, navode izvori u Briselu. Evropska komisija, koja... Poljska i Mađarska na „ledu“, Španija prva koja će primiti uplatu

Poljska i Mađarska verovatno neće ove godine primiti prvu ratu iz pandemijskog fonda Evropske unije za pomoć, navode izvori u Briselu. Evropska komisija, koja je odgovorna za raspodelu novca iz fonda vrednog više od 750 milijardi evra tek treba da odobri isplate za te dve članice EU, koje su sporne zbog neispunjavanja demokratskih standarda.

Iako je Brisel pokazao solidarnost kada se Poljska suočila sa migrantskom krizom na granici sa Belorusijom, potpredsednik EU Valdis Dombrovskis rekao je da je novac i dalje na čekanju, jer se Komisija i dalje dogovara sa Varšavom o uslovima isplate, kao i sa Budimpeštom, prenosi AFP.

Prema rečima Dombrovskisa malo je verovatno da će posao biti završen do kraja tekuće godine. „Kao i uvek, ono što je važno je suština. Brzina (isplate) zavisiće od toga koliko brzo su u stanju da suštinski napreduju“, rekao je potpredsednik EK novinarima.

Ukoliko budu odobreni planovi oporavka, Poljskoj bi trebalo da bude isplaćeno 36 milijardi evra, dok Mađarska očekuje 7,2 milijarde evra pomoći u vidu grantova. Što se tiče Poljske, EK okleva da potpiše plan oporavka sve dok desničarska vlada ignoriše odluke evropskih sudova o podržavanju nezavisnosti njenog pravosuđa.

Foto: Tanjug/AP

Od Mađarske se traži da se posveti preformama u borbi protiv korupcije, kao i da obezbedi bolje garancije o nezavisnosti privrednih sudova. EK očekuje da vidi sistem praćenja „sukoba interesa, korupcije i prevara i da izbegne duplo finansiranje“, prenosi Euronews. Mađarska vlada je takođe pod pritiskom zbog nedavno usvojenog zakona, za koji Brisel smatra da diskriminiše seksualne manjine.

Na odobrenje planova za oporavak čekaju još Bugarska i Švedska, dok je Holandija jedina zemlja članica EU koja nije dostavila svoj plan oporavka i otpornosti. Istovremeno, Španija je prva zemlja EU za koju je EK dala zeleno svetlo za iplatu prve rate pomoći u iznosu 10 milijardi evra.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) potvrdila je da je Španija postigla dovoljan napredak u implementaciji svog nacionalnog plana, pa će stoga biti prva zemlja EU koja će primiti uplatu, kada druge zemlje članice budu dale formalnu saglasnost za to.

Dombrovskis je čestitao Španiji što je uspešno ispunila ciljeve postavljene u njenom planu oporavka. Madrid je sproveo niz mera i reformi da bi dobio sredstva. One se uglavnom odnose na oporezivanje, radno zakonodavstvo, dekarbonizaciju privrede i digitalizaciju javne uprave.

Španija bi trebalo da bude drugi najveći korisnik fonda EU za oporavak posle Italije. Za Madrid je namenjeno ukupno oko 70 milijardi evra direktne pomoći iz evropskog plana za oporavak od posledica pandemije. Evropski savet usvojio je u julu prošle godine predlog o osnivanju fonda za pomoć vredan 750 milijardi evra, koje bi trebalo u vidu kredita i grantova da budu uplaćene zemljana članicama od 2021. do 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...