BERLIN ĆE RATIFIKOVATI KRIZNI FOND ZA EKONOMSKI OPORAVAK EU

Ustavni sud Nemačke omogućio aktiviranje 750 milijardi evra

EUVesti

21.4.2021 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ustavni sud Nemačke omogućio aktiviranje 750 milijardi evra Ustavni sud Nemačke omogućio aktiviranje 750 milijardi evra
Nemački Ustavni sud odobrio je nacionalnu ratifikaciju kriznog fonda za ekonomski oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi evra, odbacujući žalbu u kojoj... Ustavni sud Nemačke omogućio aktiviranje 750 milijardi evra

Nemački Ustavni sud odobrio je nacionalnu ratifikaciju kriznog fonda za ekonomski oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi evra, odbacujući žalbu u kojoj je navedeno da evropski sporazumi ne dozvoljavaju zajedničko zaduživanje i da je zbog toga ratifikacija neustavna.

Prema obrazloženju nemačkog Ustavnog suda „posledice od odobravanja privremene mere i zakona koje se smatraju neustavnim, manje su od posledica odobravanja mere i ustavnih prepreka koje bi se kasnije pokazale kao neosnovane“, preneo je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zakonom, koji treba da bude ratifikovan u nemačkom parlamentu, podiže se gornja granica nacionalnih doprinosa u budžet EU za 0,6 procentnih poena na 2,0 odsto bruto nacionalnog dohotka (BNI) do 2058. godine, kako bi se obezbedila otplata duga u slučaju da nema dovoljno novca od poreza za tu svrhu.

Foto: Tanjug/AP

Ova odluka je od suštinskog značaja za pokretanje finansiranja potrošnje u evropskom bloku iz Fonda vrednog 750 milijardi evra, radi ublažavanja posledica pandemije Covid-19. Sedmoro od osmoro sudija podržalo je odluku, navedeno je u rešenju suda.

Nemački Vrhovni sud doneo je u martu odluku o zabrani predsedniku savezne države Frank-Valter Štajnmajeru (Frank-Walter Steinmeier) da potpiše ovaj zakon o Fondu za oporavak EU zbog žalbe koju su podneli stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) i grupa pod nazivom Alijansa građanske volje.

Podsetimo, fond za oporavak je deo evropskog masivnog finansijskog paketa vrednog više od 1.800 milijardi evra, koji uključuje sedmogodišnji budžet EU. Dogovor je postignut u julu prošle godine nakon što je Nemačka slomila otpor nekoliko država koje su se protivile zajedničkom zaduživanju. Za postizanje sporazuma najzaslužnija je bila upravo nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...