pravo na prijavu imaju poslovna društva sa najmanje deset zaposlenih i investicijama od pola miliona evra

Pomoć Ministarstva privrede za zapošljavanje i sufinansiranje tražilo 45 firmi

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

27.4.2022 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pomoć Ministarstva privrede za zapošljavanje i sufinansiranje tražilo 45 firmi Pomoć Ministarstva privrede za zapošljavanje i sufinansiranje tražilo 45 firmi
Ministarstvo privrede Srbije objavilo je da je za pet meseci primene programa za unapređenje grana od značaja za ravnomerni lokalni i regionalni razvoj, interes... Pomoć Ministarstva privrede za zapošljavanje i sufinansiranje tražilo 45 firmi

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je da je za pet meseci primene programa za unapređenje grana od značaja za ravnomerni lokalni i regionalni razvoj, interes za učešće u projektima dodatnog zapošljavanja i sufinansiranja pokazalo 45 malih i srednjih privrednih društava koja posluju u proizvodnom sektoru, eko-turizmu i u oblasti prehrambene industrije.

Do sada je, kako je precizirano, potpisano 26 ugovora o dodeli sredstava, a pravo da se prijave imaju privredna društva sa najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vreme koja investiraju najmanje 500.000 evra.

Ukupna investiciona vrednost 26 ugovora je veća od 31 milion evra, od čega podrška Ministarstva privrede iznosi devet miliona evra, piše agencija Beta.

Navedeno je da će investicije obezbediti održanje 2.900 radnika (ulagači se obavezuju da u ugovorenom periodu neće otpuštati radnike), kao i upošljavanje novih 295 radnika, što je ukupno 3.195 zaposlenih.

Ukazano je da će investicije u opremu, mašine i proizvodne linije, doprineti povećanju vrednosti i obima prometa proizvoda, znatnom širenju lanaca domaćih dobavljača i povećanju broja domaćih prerađivača i proizvođača, modernizaciji i unapređenju tehnoloških procesa, kao i održivosti i daljem unapređenju životnog standarda.

U okviru 26 investicionih projekata direktno se ulaže u proširenje poslovnih kapaciteta ili proširenje proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese, odnosno unapređenje usluga u oblasti ekološkog turizma.

Podseća se da realizacija traje najviše 12 meseci od dana podnošenja uredne prijave projekta, a ulagači su u obavezi da nakon realizacije, u periodu koji traje najmanje tri godine, održavaju ukupan broj zaposlenih, kao i da ne otudjuju opremu koja je predmet ulaganja.

Iz Ministarstva privrede su naveli da će se realizacija programa, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, nastaviti i u narednim godinama.

  • NINO

    28.4.2022 #1 Author

    Ako se ovo realizuje, bice dobro.

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.4.2022 #2 Author

    Samo 45 firmi?

    Odgovori

  • VERA

    28.4.2022 #3 Author

    Ove mere bi trebale da povecaju broj zaposlenih. Sigurno ce ministarstvo imati sluha za njihove zahteve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...