potražnja za vozilima sve veća, saopštila je kompanija General Motors

Porasla prodaja automobila u SAD

AutomobiliSvetVesti

1.7.2021 20:20 Autor: Miljan Paunović 1

Porasla prodaja automobila u SAD Porasla prodaja automobila u SAD
General Motors Co (GM.N) je u četvrtak izvestio o porastu prodaje vozila u Sjedinjenim Američkim Državama u drugom kvartalu od 40 odsto, zbog povećane... Porasla prodaja automobila u SAD

General Motors Co (GM.N) je u četvrtak izvestio o porastu prodaje vozila u Sjedinjenim Američkim Državama u drugom kvartalu od 40 odsto, zbog povećane potražnje potrošača i saopštili su da očekuju nastavak ovog trenda u drugoj polovini ove i 2022. godine.

Niske kamatne stope, vladin podsticaj i veća želja za kupovinom automobila u privatnoj režiji zbog pandemije Covid-19, povećali su potražnju, piše Reuters.

Akcije američkog proizvođača automobila porasle su za 0,5 odsto na 59,48 dolara u jutarnjoj trgovini.

„Očekujemo nastavak velike potražnje u drugoj polovini ove godine, ali i naredne“, rekla je glavna ekonomistkinja GM Elejn Bakberg (Elaine Buckberg) i dodala da američka ekonomija ubrzava, potrošnja potrošača je robusna, a radnih mesta ima u izobilju.

Potrošači takođe kupuju skuplja vozila uprkos manjim popustima, povećavajući profitabilnost i za proizvođače automobila i za trgovce na malo, prema industrijskim konsultantima J.D. Pover i LMC Automotive.

Kompanija je saopštila da je ovaj kvartal, međutim, bio ograničen malim zalihama koje su rezultat globalne nestašice poluprovodnika.

„Nisam zabrinut, iako je potražnja prisutna, a ekonomija se oporavlja. Pored toga, čini se da će najgori nedostatak čipova za automobile biti u drugom kvartalu, i nadam se da će se situacija popraviti“, rekao je analitičar Morningstara Dejvid Viston (David Vhiston).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...