Prema najnovijim podacima Ministarstva rada

Porast broja Amerikanaca koji zahtevaju pomoć za nezaposlene

SvetVesti

22.8.2024 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Porast broja Amerikanaca koji zahtevaju pomoć za nezaposlene Porast broja Amerikanaca koji zahtevaju pomoć za nezaposlene
Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za pomoć nezaposlenima porastao je u poslednjoj nedelji, ali nivo i dalje sugeriše da se postepeno hlađenje... Porast broja Amerikanaca koji zahtevaju pomoć za nezaposlene

Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za pomoć nezaposlenima porastao je u poslednjoj nedelji, ali nivo i dalje sugeriše da se postepeno hlađenje tržišta rada nastavlja.

Početni zahtevi za državne beneficije za nezaposlene porasli su za 4.000 na sezonski prilagođenih 232.000 za nedelju koja se završila 17. avgusta, saopštilo je Ministarstvo rada u četvrtak. Anketirani ekonomisti predviđali su 230.000 zahteva za tu nedelju, prenosi Reuters.

Najnoviji podaci bi trebalo da nastave da ublažavaju strahove da tržište rada brzo propada, što je prvi put postalo očigledno nakon znatno većeg usporavanja u zapošljavanju u julu nego što se očekivalo, kada je stopa nezaposlenosti takođe porasla na post-pandemijski maksimum od 4,3 procenta.

Zvaničnici Federalnih rezervi su saopštili da pažljivo prate tržište rada, svesni da bi predugo čekanje na smanjenje kamatnih stopa moglo prouzrokovati ozbiljnu štetu. Međutim, otpuštanja su i dalje istorijski niska, pri čemu je veliki deo usporavanja na tržištu rada rezultat smanjenja zapošljavanja, nakon što je ponuda radne snage porasla zbog imigracije.

Američka centralna banka zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto više od godinu dana, ali se sada široko očekuje da će započeti ciklus smanjenja stopa na svom narednom sastanku o politici 17-18 septembra.

Broj ljudi koji primaju beneficije nakon početne nedelje pomoći, što je pokazatelj zapošljavanja, porastao je za 4.000 na sezonski prilagođenih 1,863 miliona tokom nedelje koja se završila 10. avgusta, pokazao je izveštaj o zahtevima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.