stopa nezaposlenosti porasla na 3,9 odsto

Zapošljavanje i rast plata usporili u SAD u aprilu

Svet

4.5.2024 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Zapošljavanje i rast plata usporili u SAD u aprilu Zapošljavanje i rast plata usporili u SAD u aprilu
Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog meseca, jer su i zapošljavanje i rast plata usporili više nego što su ekonomisti očekivali u aprilu.... Zapošljavanje i rast plata usporili u SAD u aprilu

Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog meseca, jer su i zapošljavanje i rast plata usporili više nego što su ekonomisti očekivali u aprilu.

Američka ekonomija dodala je 175.000 novih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9 odsto prošlog meseca, pokazali su u petak novi podaci Kancelarije za statistiku rada.

Ekonomisti sa Wall Streeta očekivali su da će se platni spisak nepoljoprivrednih radnika povećati za 240.000, a da će stopa nezaposlenosti ostati na 3,8 odsto, prema podacima Bloomberga, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Plate su takođe porasle manje od predviđanja, s prosečnom platom po satu koja je porasla 0,2 odsto u odnosu na prošli mesec i 3,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ekonomisti su očekivali mesečni rast od 0,3 odsto u aprilu i rast od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izveštaj od petka takođe je pokazao da je rast broja radnih mesta u februaru revidiran prema dole – na povećanje od 236.000 radnih mesta u nepoljoprivrednom sektoru u odnosu na prethodno prijavljenih 270.000, dok je izveštaj za mart revidiran na povećanje broja radnih mesta od 315.000 u odnosu na prvobitno prijavljenih 303.000.

Uoči izveštaja od petka, ekonomisti su reviziju označili kao važnu za posmatranje, budući da je prošle godine prosečni mesečni dobitak na platnom spisku smanjen za 13.000 radnih mesta.

Izvještaj o zapošljavanju u aprilu takođe je pokazao da je dužina prosečne radne sedmice prošlog meseca pala na 34,3 sa 34,4 sati. Stopa nedovoljne zaposlenosti, koja uključuje nezaposlene i one marginalno vezane uz radnu snagu, porasla je na 7,4 odsto.

Po delatnostima, mali dobici na tržištu rada zabeleženi ove godine nastavljeni su, pri čemu je zaposlenost u zdravstvu i socijalnoj pomoći porasla za ukupno 87.000, što čini gotovo tačno polovinu ukupnog rasta zaposlenosti van poljoprivrede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...