Rast indeksa cene lične potrošnje u prošlom mesecu 0,3 odsto

Inflacija u SAD porasla u martu u skladu sa očekivanjima

SvetVesti

26.4.2024 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija u SAD porasla u martu u skladu sa očekivanjima Inflacija u SAD porasla u martu u skladu sa očekivanjima
Inflacija u SAD je umereno porasla u martu, ali to verovatno neće promeniti očekivanja finansijskih tržišta da će Federalne rezerve odložiti smanjenje kamatnih stopa... Inflacija u SAD porasla u martu u skladu sa očekivanjima

Inflacija u SAD je umereno porasla u martu, ali to verovatno neće promeniti očekivanja finansijskih tržišta da će Federalne rezerve odložiti smanjenje kamatnih stopa do septembra.

Indeks cena lične potrošnje (PCE) porastao je za 0,3 odsto prošlog meseca, saopštio je u petak Biro za ekonomske analize Ministarstva trgovine SAD. Podaci za februar nisu revidirani i pokazuju da je indeks cena PCE porastao za 0,3 odsto, kao što je prethodno objavljeno, prenosi Reuters.

U periodu od 12 meseci do marta, inflacija je porasla za 2,7 odsto nakon rasta od 2,5 odsto u februaru. Ekonomisti su predviđali da će indeks cena PCE porasti za 0,3 odsto na mesečnom nivou i povećati se za 2,6 procenata na godišnjem nivou. Indeks cena PCE jedna je od mera inflacije koju prati američka centralna banka.

Postojali su strahovi da bi inflacija mogla premašiti prognoze u martu nakon što je u četvrtak izveštaj o BDP-u za prvi kvartal pokazao da se pritisak na cene značajno povećao, najviše u poslednjoj godini, podstaknut rastom troškova usluga, posebno transporta, finansijskih usluga i osiguranja. Ovi faktori su više nego nadoknadili pad cena robe.

Očekuje se da će zvaničnici Federalnih rezervi zadržati kamatne stope nepromenjenim sledeće nedelje. Centralna banka drži svoju referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25-5,50 procenata od jula. Od marta 2022. godine, Fed je povisio kamatnu stopu za 525 baznih poena (5,25 odsto).

Finansijska tržišta prvobitno su očekivala početno smanjenje kamatnih stopa u martu, što je zatim odloženo za jun, a zatim za septembar, kako su podaci o tržištu rada i inflaciji nastavili da iznenađuju ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...