BDP manji od očekivanog zbog usporavanja potrošnje

Američka privreda naglo usporila, godišnja stopa rasta u prvom kvartalu 1,6 odsto

Svet

25.4.2024 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 2

Američka privreda naglo usporila, godišnja stopa rasta u prvom kvartalu 1,6 odsto Američka privreda naglo usporila, godišnja stopa rasta u prvom kvartalu 1,6 odsto
Američka ekonomija porasla je u prvom kvartalu ove godine najsporijim tempom u poslednje dve godine, dok su lična i državna potrošnja usporile usled oštrog... Američka privreda naglo usporila, godišnja stopa rasta u prvom kvartalu 1,6 odsto

Američka ekonomija porasla je u prvom kvartalu ove godine najsporijim tempom u poslednje dve godine, dok su lična i državna potrošnja usporile usled oštrog porasta inflacije, izvestio je Biro za ekonomske analize.

Rast američke ekonomije oštro je usporen, što ukazuje na to da visoke kamatne stope pritiskaju ekonomiju.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je po godišnjoj stopi od 1,6 odsto, što je ispod svih prognoza ekonomista, pokazuje prvobitna procena vlade.

Glavni pokretač rasta ekonomije – lična potrošnja, porasla je po sporijem tempu od očekivanog, od 2,5 odsto. Širi trgovinski deficit najviše je oduzeo rastu BDP-a od 2022. godine, prenosi Bloomberg.

Novi podaci pokazuju da je američki BDP porastao samo za 0,4 procenta u prvom kvartalu. To je usporavanje u odnosu na četvrti kvartal 2023. godine, kada je stvarni BDP porastao po godišnjoj stopi od 3,4 odsto (ili za 0,85 odsto u kvartalu).

U poređenju sa četvrtim kvartalom, usporavanje stvarnog BDP-a u prvom kvartalu uglavnom je odražavalo usporavanja u potrošnji potrošača, izvozu i potrošnji država i lokalnih vlada, kao i pad u potrošnji federalne vlade.

Fiksne investicije i potrošnja na nivou države i lokalne samouprave pomogle su da BDP ostane pozitivan tokom kvartala, dok je pad privatnih investicija u zalihama i povećanje uvoza umanjilo rast.

Negativne promene delimično su ublažene ubrzanjem investicija u stambeni sektor.

Tagovi
EKONOMIJA SAD
  • LENA

    25.4.2024 #1 Author

    Potrošnja potrošača, izvoz i potrošnja država usporili su, dok su fiksne investicije i potrošnja na nivou države i lokalnih samouprava pomogle održati BDP pozitivnim.

    Odgovori

  • ZOI

    28.4.2024 #2 Author

    Pa amerikanci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...