SMENA LIDERA SVETSKE EKONOMIJE VEĆ 2026. GODINE

Kina bi po obimu BDP mogla da prestigne SAD za pet godina

SvetVesti

4.2.2021 20:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina bi po obimu BDP mogla da prestigne SAD za pet godina Kina bi po obimu BDP mogla da prestigne SAD za pet godina
Kina će verovatno prestići SAD na prvom mestu najvećih svetskih ekonomija nekoliko godina ranije nego što su mnogi predvideli. SAD su prošle nedelje saopštile... Kina bi po obimu BDP mogla da prestigne SAD za pet godina

Kina će verovatno prestići SAD na prvom mestu najvećih svetskih ekonomija nekoliko godina ranije nego što su mnogi predvideli. SAD su prošle nedelje saopštile da se njihov BDP 2020. godine smanjio za 2,3 odsto na 20.930 milijardi dolara na osnovu preliminarne vladine procene.

Suprotno tome, Kina je ostvarila rast BDP za 2,3 procenta u 2020. godini, koji je dostigao oko 14.700 milijardi dolara, na bazi kursa 6,9 juana za američki dolar, prema podacima kompanije Wind Information, prenosi CNBC.

Izvor: CNBC

Kineska ekonomija posle rezultata u 2020. zaostaje za 6.200 milijardi dolara za američkom ekonomijom, a u 2019. godini razlika je bila 7.100 milijardi dolara. Analitičari ocenjuju da je smanjenje razlike u skladu sa njihovim gledištem da je pandemija zadala mnogo veći udarac američkoj ekonomiji.

Ako bi kineska valuta ojačala na oko šest juana za dolar, onda bi Kina mogla ekonomski da prestigne SAD 2026. godine, što je dve godine ranije od ranijih procena i očekivanja. Juan je ojačao prema američkom dolaru u poslednjih šest meseci do najvišeg nivoa za poslednje dve godine.

Predsednik jedne od 12 regionalnih federalnih banaka Federalnih rezervi Džejms Bulard (James Bulard) smatra da je ekonomija SAD spremna za snažan ekonomski oporavak u 2021. godini, računajući da će predlog predsedničke administracije o stimulativnom paketu finansijske pomoći u iznosu 1.900 milijardi dolara dobiti podršku u Senatu, prenosi Market Watch.

Bulard je ocenio da bi američki ekonomski rast 2021. mogao da dostigne stopu od šest odsto. „Sigurno je da postoji šansa da 2021. godine rastemo brže od Kine“, rekao je Bulard. Prema njegovim rečima prognoze za prvo tromesečje tekuće godine su dobre, a početak snažnog rasta očekuje se u aprilu.

Još pre početka pandemije korona virusa kineske vlasti zatvorile su u strogi karantin 11 miliona stanovnika grada Vuhan, gde je pojava virusa registrovana krajem 2019. godine. Vlasti su zatvorile više od polovine kineske privrede u februaru, a nezaposlenost građana dostigla je 6,2 odsto, dok se BDP smanjio za 6,8 odsto u prvom kvartalu 2020. godine.

Širenje virusa zaustavljeno je nakon nekoliko nedelja, a ekonomski rast je započeo u drugom kvartalu prošle godine. U međuvremenu, korona virus se proširio dalje i postao globalno prisutan, a najgore su stradale SAD, gde je registrovano najviše smrtnih slučajeva i najveći broj zaraženih. Stopa nezaposlenosti porasla je iznad 14 odsto u aprilu i u naredna tri meseca je ostala viša od 10 procenata.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...