upola manje od prvobitnog plana, najavljeni novi programi

Poreske olakšice od 3,2 milijarde evra za nemačke male i srednje kompanije

EUVesti

25.3.2024 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poreske olakšice od 3,2 milijarde evra za nemačke male i srednje kompanije Poreske olakšice od 3,2 milijarde evra za nemačke male i srednje kompanije
Gornji dom nemačkog parlamenta usvojio je godišnji paket poreskih olakšica u visini od 3,2 milijarde evra za mala i srednja preduzeća, s ciljem da... Poreske olakšice od 3,2 milijarde evra za nemačke male i srednje kompanije

Gornji dom nemačkog parlamenta usvojio je godišnji paket poreskih olakšica u visini od 3,2 milijarde evra za mala i srednja preduzeća, s ciljem da pospeši nove investicije zbog slabe strane tražnje i visokih kamatnih stopa.

Veličina paketa poreskih olakšica upola je manja od prvobitno planiranih podsticaja kroz Zakon o mogućnostima rasta, koji je u novembru usvojen u donjem domu.

„Zakon o mogućnostima rasta može biti samo prvi korak ka ekonomskom preokretu“, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner), napominjući kako je potrebno učiniti više da se podstakne anemični rast nemačke privrede, prenosi Mina.

On je kazao da naredni koraci moraju da uslede brzim tempom da bi bila poboljšana konkurentnost na tržištu. Lindner je izdvojio nedostatak kvalifikovane radne snage, glomaznu birokratiju i visoko poresko opterećenje, kao probleme koji sputavaju nemačku ekonomiju.

Lindner je rekao da vlada radi na rešavanju tih pitanja, ali je dodao da je još prerano za iznošenje planova.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) naveo je da je zadovoljan usvajanjem zakona i da se nada da će nove poreske olakšice promovisati ulaganja u istraživanja. „Ponovo smo proširili veoma uspešan koncept poreskih podsticaja za istraživanje, što je važno za podsticanje kompanija da investiraju“, rekao je Šolc.

  • SABRINA

    25.3.2024 #1 Author

    Zamisao je dobra, valja krenuti od nečega na poboljšanju ekonomije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...