Primer kako uz pomoć države mladi mogu da se zadrže na selu

Porodica iz opštine Malo Crniće završava vinariju vrednu 300.000 evra

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

7.2.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Porodica iz opštine Malo Crniće završava vinariju vrednu 300.000 evra Porodica iz opštine Malo Crniće završava vinariju vrednu 300.000 evra
Iako spada u red malih i nerazvijenih, opština Malo Crniće izdvaja znatna sredstva za razvoj poljoprivrede. Najviše ulaže u stočarstvo, ali vidi perspektivu i... Porodica iz opštine Malo Crniće završava vinariju vrednu 300.000 evra

Iako spada u red malih i nerazvijenih, opština Malo Crniće izdvaja znatna sredstva za razvoj poljoprivrede. Najviše ulaže u stočarstvo, ali vidi perspektivu i u vinogradarskoj proizvodnji. U selu Kula, porodica Bogdanović, uz podršku lokalne samouprave, svojim novcem i državnim subvencijama završava investiciju vrednu 300.000 evra izgradnjom nove vinarije.

Aleksandar Bogdanović će za nekoliko dana u svojim vinogradima rezidbom započeti ovogodišnje radove. Od proletos njegova porodica bogatija je za nekoliko hektara, a novi čokoti planirani su i za ovu godinu, prenosi na RTS.

U starim zasadima već odlično rađaju rizling, smederevka, šardone i merlo, koji će se od jeseni prerađivati u novoj vinariji, sa barik salom i restoranom.

„U junu završavamo kompletnu investiciju i u septembru, kada bude berba, planiramo da premestimo opremu i tamo da radimo. Iz projekta subvencija države dobili smo inoks burad, drvenu burad barik i kompletnu opremu – prese, muljač i sve ostalo“, izjavio je Bogdanović za RTS.

Kako je naveo, aduti njegove proizvodnje su francuske sorte grožđa, dok su sestra i zet ljubitelji domaćih. Planiraju da zasade još petnaestak hektara. Akcenat je na kupažama i vrhunskom vinu.

„Vinograd smo posadili prošle godine u aprilu. Tu postoje dve sorte – tamjanika crna i bela. Živimo i radimo u Beogradu, a u bliskoj budućnosti planiramo da se preselimo ovde, zbog posla, zbog vinarije i zbog vinograda“, ističe Tanja Sarić.

Mala i nerazvijena braničevska opština izdvaja značajna sredstva pre svega za stočarstvo i ratarstvo. Nastavak vinogradarske tradicije u selima vidi kao nova upošljavanja i razvoj vinskog i tranzitnog turizma.

„Ovo je samo jedan dobar primer kako uz malu pomoć države mogu mladi da se zadrže na selu, čak i više od toga, ovo je i nagoveštaj da neko ko je napustio svoje mesto i opštinu ima nagoveštaj da se tu i vrati. U zemlji, ali i u Evropi u porastu je proizvodnja vina i moramo da tražimo svoje mesto“, naglasio je za RTS predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević.

Porodična vinarija iz Kule nova je destinacija braničevskog turističkog puta ka homoljskim lepotama, banjama i istorijskim lokalitetima.

  • VERA

    7.2.2022 #1 Author

    Mi smo poznatipo dobrim vinima, male vinarije tu prednjače. Puna podrška porodici Bogdanović, da njihovim primerom još koja porodica proširi plemenite zasade.

    Odgovori

  • STEFAN

    7.2.2022 #2 Author

    Bas lepo porodicna firma

    Odgovori

    • DANA

      7.2.2022 #3 Author

      Sva podrska Bogdanovicima.Dace Bog Jos ovakvih vrednih ljudi.

      Odgovori

  • N.N.

    7.2.2022 #4 Author

    Kako je lepo procitati ovakve vesti. Svaka cast porodici na buducim rezultatima

    Odgovori

  • Milovan94

    7.2.2022 #5 Author

    Lepo je čuti ovako lepe vesti u današnje vreme. Velika podrška porodici u narednom periodu

    Odgovori

  • TATJANA

    7.2.2022 #6 Author

    Sve pohvale za porodicu

    Odgovori

    • Vockica

      9.2.2022 #7 Author

      Bravo za porodicu Bogdanović, ima nade za zemlju.Ljudi uspevaju i vracaju se na sela, rade, ulaze i postizu odlicne rezultate. Sve pohvale za njih!

      Odgovori

  • FRUIT04

    7.2.2022 #8 Author

    Svaka cast, veliko odricanje I trud je potreban a dosta od daktora rizika zavisi .. Svaka cast

    Odgovori

  • VILENJAK

    7.2.2022 #9 Author

    Sve pohvale za porodicu, ni malo lagan posao, mnogo truda i rada iziskuje…nadam se da će biti kvalitetno vino!

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #10 Author

    Jedna porodica u milion, međutim mislim da u Srbiji ima više porodica kojima država treba da se pozabavi. Pomenutoj porodici čestitam na uspehu

    Odgovori

  • SANJA

    7.2.2022 #11 Author

    Lepu stvar da cujemo u ovo vreme,a ne sve korona,propade ovaj/onaj.Nek im je sa srecom

    Odgovori

  • BOJANA

    8.2.2022 #12 Author

    Bravo, svaka čast porodici 👏👏👏

    Odgovori

  • IRINA

    8.2.2022 #13 Author

    Odlične vesti za taj sektor još jedna nova vinarija

    Odgovori

  • LUKA

    8.2.2022 #14 Author

    Svaka cast porodici srecnooo 👏

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.2.2022 #15 Author

    Svaka cast. Primer da uz malo volje, truda i rada mogu da dodu i odlicni rezultati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...