Evropljani najmanje trošili na obrazovanje, a najviše na stanovanje

Hrana u Srbiji jeftinija od proseka EU, najpovoljnije cene u Turskoj

EUNovacPoslovanjeSrbijaVesti

18.1.2022 17:17 Autor: Julijana Vincan 19

Hrana u Srbiji jeftinija od proseka EU, najpovoljnije cene u Turskoj Hrana u Srbiji jeftinija od proseka EU, najpovoljnije cene u Turskoj
U 2020. godini potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji smanjena je za do sada neviđenih osam odsto, u poređenju sa 2019. godinom. Naime, sve države... Hrana u Srbiji jeftinija od proseka EU, najpovoljnije cene u Turskoj

U 2020. godini potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji smanjena je za do sada neviđenih osam odsto, u poređenju sa 2019. godinom. Naime, sve države članice EU su zabeležile smanjenje izdataka domaćinstava, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Navodi se da je reč o najvećem godišnjem smanjenju koje je zabeleženo od kako Eurostat vodi evidenciju podataka, i posledica je efekata pandemije korona virusa. Navodi se da su mere socijalnog distanciranja, vladina ograničenja nametnuta kretanju ljudi i ekonomskim aktivnostima u pojedinim sektorima ozbiljno uticale na potrošnju domaćinstava.

Kada se uporede 2020. i 2019. godina, najveći pad registrovan je na Malti (oko -22 odsto), a zatim u Hrvatskoj, Španiji i Grčkoj (sve oko -16 procenata). S druge strane, najmanji pad evidentiran je u Slovačkoj i Danskoj (obe za oko dva odsto), a zatim u Litvaniji i Poljskoj (obe oko sa oko tri procenta smanjenja).

Prema pomenutom istraživanju, u 2020. godini je u EU više od četvrtine (26 odsto) potrošnje domaćinstava bilo posvećeno kategoriji Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, što ga čini najvećom stavkom potrošnje domaćinstava u EU, ispred kategorije Hrana i bezalkoholna pića (15 odsto) i Transport (12 procenata).

Usled pandemije korona virusa, Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) je polovinom marta 2020. godine prekinuo istraživanje „Anketa o potrošnji domaćinstava“ na terenu, i kako istraživanje nije sprovedeno u kontinuitetu tokom cele godine, ne postoji mogućnost da se objave podaci za tu godinu, navedeno je na sajtu RZS-a.

Izdaci domaćinstava po kategorijama u EU, 2020. godinaStanovanje, voda, struja, gas i druga gorivaHrana i bezalkoholna pićaTransportOstala dobra i uslugeRekreacija i kulturaNameštaj i oprema za domaćinstvoRestorani i hoteliZdravljeAlkoholna pića i duvanOdeća i obućaKomunikacijeObrazovanje
Izraženo u procentima ukupnih rashoda25,7%14,8%11,6%11,5%7,8%6% 6%4,6% 4,4% 4,1%2,6%0,9%

U 2021. godini cene otišle u nebo

Zbog rasta inflacije više članica EU preduzelo je mere da zauzda rast cena energije i osnovnih proizvoda za stanovništvo, a Eurostat je objavio da su hrana, piće i cigarete postali još skuplji, naročito na severu Evrope i u Švajcarskoj, dok su najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i Rumuniji.

Dodaje se i da poprilično manje novca od proseka EU za hranu treba da odvoje stanovnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije, dok su prehrambeni proizvodi najjeftiniji u Turskoj.

Ekonomisti i analitičari u medijima u EU smatraju da će cene nastaviti da rastu u ovoj i sledećoj godini, a vlade zemalja EU su mahom pokušale da urušavanje kupovne moći stanovništva stopiraju smanjenjem poreza na dodatu vrednost na hranu i još neke osnovne proizvode. To je naišlo i na kritike da se time stvaraju novi problemi, posebno zbog manjeg priliva poreskih doprinosa u državni budžet.

Izvor: Eurostat

Hrvatski Večernji list kritikovao je nagli rast cena hrane od oko sedam odsto u ovoj zemlji, iako je u EU u proseku taj skok bio tri procenta, dok hrvatskim potrošačima preti i značajan porast cena gasa i električne energije. Ističe se da se veliki deo stanovnika Hrvatske hrani najjeftinijim namirnicama koje nađe, ne gledajući kvalitet, kao i da su brašno, mleko, kafa i pirinač jeftiniji u Nemačkoj i Francuskoj nego u Hrvatskoj.

Napominje se i da je hrana svakim danom skuplja, dok taj uzlazni trend ne prati i rast plata, a da će se povećanje minimalca za 350 kuna (oko 46,55 evra) utopiti u tek jednoj trgovačkoj korpi.

Cena energije za domaćinstva u EU ove godine će porasti za 50 odsto, dok je cena hrane u proseku u oktobru prošle godine porasla za 2,3 odsto, dok je u oktobru 2020. godine na godišnjem nivou hrana bila jeftinija za 0,3 odsto, prenosi Bloomberg.

Analitičare i ekonomske komentatore u EU posebno brine izveštaj Eurostata da je u decembru prošle godine inflacija na godišnjem nivou u EU dostigla pet procenata, najviše zbog skoka cena gasa i električne struje.

Eurostat takođe navodi da su u EU hrana i bezalkoholna pića bila najskuplja u Luksemburgu, i to za 25 odsto iznad proseka, a dok su u Rumuniji cene 31 odsto niže od proseka.

 • BOJANA

  18.1.2022 #1 Author

  Divno

  Odgovori

 • STRELAC

  18.1.2022 #2 Author

  Turska ima najnize cene jer je jedna od zemalja koja se samo izdrzava,sto znaci da osim kafe koja se ne gaji u Turskoj sve ostalo uzgajaju i izvoze.A cene u Rumuniji su bar 15% nize nego u Srbiji a imaju 20% vece plate od nas.Pijaca je kod nas preskupa i puna uvoznih proizvoda iz Spanije i Holandije a poznato je da oni najvise koriste GMO u poljoprivredi.

  Odgovori

 • MARKO7

  18.1.2022 #4 Author

  Od sada jedem samo kebab😃

  Odgovori

  • STRAHINJA

   19.1.2022 #5 Author

   Kod nas je samo meso povoljnije, sve drugo ode u nedogled.

   Odgovori

 • KACA

  18.1.2022 #6 Author

  Isto kao i naše plate u poređenju sa njihovim🤔 dođemo na isto

  Odgovori

 • DANIJELA

  18.1.2022 #7 Author

  Naravno da je skupa hrana kada uvozimo i najbanalnije proizvode za koje imamo kapacitet i potencijal proizvodnje.

  Odgovori

 • DANA

  18.1.2022 #8 Author

  Blago nama

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  18.1.2022 #9 Author

  Odlična vest.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  19.1.2022 #10 Author

  Bilo bi potpuno nenormalno da nam hrana nije jeftinija s obzirom da su nam prosečna primanja višestruko manja.

  Odgovori

 • VERA

  19.1.2022 #11 Author

  Poredite zarade u ovim državama sa učešćem potrošnje hrane. Kupovalo bi se više i kvalitetnije hrane da je bolji standard. Stazistika je samo privid situacije.

  Odgovori

 • NINO

  19.1.2022 #12 Author

  Super

  Odgovori

 • Lelica

  19.1.2022 #14 Author

  Ma kako da ne,bas nam je hrana jeftinija! Cene samo skaču.

  Odgovori

 • BOLEK

  19.1.2022 #15 Author

  Predivno!!

  Odgovori

 • LOLEK

  19.1.2022 #16 Author

  Divna vest!!

  Odgovori

 • MADMAX

  19.1.2022 #17 Author

  A plata jeftinija 7puta.

  Odgovori

 • TATJANA

  19.1.2022 #19 Author

  Ajmo u Tursku

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...