Zaposlenje nakon obuke u okviru projekta “Migracije kroz razvoj”

Posao za još 125 tekstilaca u Raškom okrugu

Firme u fokusuSrbijaVesti

8.11.2022 18:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Posao za još 125 tekstilaca u Raškom okrugu Posao za još 125 tekstilaca u Raškom okrugu
U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga do kraja novembra biće zaposleno još 125 radnika koji su prošli proces edukacije u okviru projekta „Migracije kroz... Posao za još 125 tekstilaca u Raškom okrugu

U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga do kraja novembra biće zaposleno još 125 radnika koji su prošli proces edukacije u okviru projekta „Migracije kroz razvoj“, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Radnici će biti zaposleni zahvaljujući finansijskoj podršci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) za obuku budućih tekstilaca, a projekat su realizovali PKS i partner na projektu, kompanija Luss Textile.

„Projekat je počeo decembra prošle godine i tokom 12 meseci više od 125 polaznika obuke je prošlo proces edukacije sa obučenim trenerima kako bi bili osposobljeni za rad u tekstilnoj industriji“, rekao je Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

GIZ je finansirao projekat sa gotovo 500.000 evra, čime su obezbeđene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke u trening centru PKS koji se nalazi u prostorijama kompanije Luss Tekstil u Draganićima nadomak Raške.

„Projekat je veoma koristan za lokalnu zajednicu jer, pored zapošljavanja radnika, obezbeđuje ostanak stanovništva u ruralnim područjima čime se sprečava migracija ka većim gradskim centrima“, rekao je Jovanović i dodao da će obuke novih kandidata biti nastavljene.

Foto: Pexels.com

Vođa globalnog projekta „Migracije za razvoj“ (PME) u Srbiji Marija Bogdanović rekla je da će trening centar biti na raspolaganju i nakon novembra kako bi se nastavilo sa integracijom povratnika, ali i osnaživanjem ostalih ugroženih kategorija društva na lokalu.

Kako je dodala, ovaj projekat jedan je u nizu kojima GIZ radi na poboljšanju položaja građana, koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju.

Posle završetka projekta planirano je da tokom sledeće godine obuku u trening centru prođe još 75 polaznika pa se očekuje da u 2023. godini bude ukupno 200 zaposlenih radnika u tekstilnoj industriji u Raškom okrugu.

Partneri programa „Migracije za razvoj“, pored PKS, su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

Program finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

LUSS TEXTILE

DRAGANIĆI 77A, 36350 Draganići , Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
486.635.000,00 (2021)
Broj zaposlenih:
300 (2021)
  • BIJUTI27

    8.11.2022 #1 Author

    Svaka čast za raški okrug, tako bi trebalo svuda da bude.

    Odgovori

  • goca87

    8.11.2022 #2 Author

    Sve pohvale

    Odgovori

  • TATJANA

    9.11.2022 #3 Author

    Moraju se napraviti uslovi za opstanak u ruralnim sredinama ali treba investicija i podsticsjs

    Odgovori

  • NATI29

    9.11.2022 #4 Author

    Ovo je ispravno, da se prvo obuce ljudi da rade kako treba i onda ce svoj posao obavljati kako se i ocekuje od njih.

    Odgovori

  • Maša

    9.11.2022 #5 Author

    Da se nastavi ovaj “trend” u citavoj Srbiji ili u suprotnom svi cemo stati u Beograd

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.11.2022 #6 Author

    Sve moze da se uradi i obezbedi nesmetani rad i dobre uslove radnicima…

    Odgovori

  • Coka13

    10.11.2022 #7 Author

    Ovo je odlično, obuke su jako bitan deo poslovanja, samim tim je veća verovatnoća da će se raditi kako treba. Još ako i plate budu dovoljne bar za pristojan život, sve pohvale.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...