Novi lider japanski gigant Toyota

Posle 90 uzastopnih godina General Motors smenjen s vodeće pozicije u SAD

AutomobiliSvetVesti

5.1.2022 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Posle 90 uzastopnih godina General Motors smenjen s vodeće pozicije u SAD Posle 90 uzastopnih godina General Motors smenjen s vodeće pozicije u SAD
Japanski proizvođač automobila Toyota je tokom 2021. godine zabeležio rast prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama od čak 10 odsto, na ukupno 2,3 miliona prodatih... Posle 90 uzastopnih godina General Motors smenjen s vodeće pozicije u SAD

Japanski proizvođač automobila Toyota je tokom 2021. godine zabeležio rast prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama od čak 10 odsto, na ukupno 2,3 miliona prodatih vozila.

Ovim sjajnim rezultatom prestigao je najveće konkurente koji su zaostali zbog krize u snabdevanju, pogotovu kada je reč o neophodnim čipovima za elektronske komponente.

Istovremeno, General Motors je zabeležio pad s 2,5 miliona iz 2020. godine, na 2,2 miliona u prošloj godini, te je po prvi put od 1931. godine smenjen s prvog mesta po prodaji u SAD.

Ukupno gledano, na američkom tržištu je u poslednjih 12 meseci prodato oko dva procenta više novih automobila nego godinu dana ranije, piše BBC.

I dok su američki proizvođači patili zbog deficita poluprovodnika, pa posledično imali manje izbačenih novih vozila, ili se odlučili na promovisanje luksuznijih, i skupljih, modela, predstavnici kompanije Toyota ističu da su poučeni iskustvom nakon prošle velike krize i cunamija iz 2011. godine kreirali veću zalihu, na osnovu kojih su profitirali u periodu opšte nestašice potrebnih materijala.

Toyota Camri je već 20 godina najprodavaniji putnički automobil u SAD. Japanska kompanija generalno ima agresivan i uspešan nastup na najznačajnijem svetskom tržištu, delom podstaknut i dobrom ponudom velikih automobila sa pogonom na četiri točka (SUV), kakve tradicionalno Amerikanci najviše voze izvan velikih urbanih celina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...