novi pravilnik u sistemu zdravstvene zaštite

Poslodavac ne mora da zna zbog koje bolesti je radnik na bolovanju

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

11.9.2021 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poslodavac ne mora da zna zbog koje bolesti je radnik na bolovanju Poslodavac ne mora da zna zbog koje bolesti je radnik na bolovanju
Ministarstvo zdravlja je ove godine donelo novi pravilnik prema kome poslodavac ne mora da zna zbog koje bolesti je zaposleni na bolovanju, rekao je... Poslodavac ne mora da zna zbog koje bolesti je radnik na bolovanju

Ministarstvo zdravlja je ove godine donelo novi pravilnik prema kome poslodavac ne mora da zna zbog koje bolesti je zaposleni na bolovanju, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

U pogledu zaštite podataka o ličnosti ovo je dobar put, smatra poverenik.

Dešava se da kolegama, poznanicima, prijateljima bez ustezanja pričamo koje bolesti imamo ili smo ih imali, dok se u mnogim evropskim zemljama to smatra nepristojnim. Mnogo važnije od toga jeste kako se informacije o bolestima prosleđuju i čuvaju u trouglu između lekara, poslodavca i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Poverenik Milan Marinović, je za RTS, podsetio da je u aprilu ove godine ministar zdravlja doneo novi pravilnik u sistemu zdravstvene zaštite, što nije mnogo poznato – Pravilnik o obrascima u sistemu zdravstvene zaštite.

„Pravilnik baca drugačije svetlo na današnju situaciju. Obrazac OZ6, tzv. doznaka za bolovanje, koji sadrži šifru bolesti, to jest dijagnozu, Pravilnikom je stavljen van snage. Novim pravilnikom, koji je ministar propisao, taj podatak ne treba da bude sadržan u obrascu“, objašnjava Marinović, koji kaže da sada zdravstvene ustanove u izveštaj upisuju uopšteniji razlog bolesti.

Na pitanje da li lekar sme da obrazloži detalje bolesti na doznakama, poverenik Marinović kaže da to, prema novom pravilniku, ne treba da radi ali se, kaže, stvara problem kod osiguranika zaposlenih.

 • Vukica

  27.9.2022 #1 Author

  Zaposleni koji je na bolovanju
  Kome je potrebno da se javi.Direktoru skole,zaposlenima u racunovotstvu ili sekretaru skole?
  Da li direktor ima pravo da zahteva od zaposlenog,koji ide na bolovanje,da se javi sekretaru skole?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...