građani će plaćati samo mesečne fiksne troškove

Subvencije od države za solarne panele i narednih godina

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

11.9.2021 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Subvencije od države za solarne panele i narednih godina Subvencije od države za solarne panele i narednih godina
Ministarstvo rudarstva i energetike i u narednim godinama raspisivaće javne pozive za dodelu subvencija za solarne panele, jer je cilj da se smanji potrošnja... Subvencije od države za solarne panele i narednih godina

Ministarstvo rudarstva i energetike i u narednim godinama raspisivaće javne pozive za dodelu subvencija za solarne panele, jer je cilj da se smanji potrošnja toplotne i električne energije i ujedno poveća procenat potrošnje energije dobijene iz obnovljivih izvora izjavila je potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović.

„Mi se nalazimo na početku energetske tranzicije i nismo izopšteni iz evropskih i svetskih tokova, šta god ko mislio. Moramo da učinimo sve da smanjimo potrošnju energije i da koristimo više obnovljivih izvora. Početkom oktobra će ministarstvo potpisati ugovore sa gradovima i opštinama, koji će posle toga raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati solarne panele i ka građanima. Novca ima dovoljno, mi ćemo nastaviti sa ovim projektom i u narednim godinama, jer želimo da smanjimo potrošnju i da koristimo obnovljive izvore za proizvodnju toplotne i električne energije“, rekla je ona za TV Kurir, a preneo je Tanjug.

Potpredsednica vlade je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, istakla da površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da, ako samo 10 odsto od toga iskoristimo za postavljanje solarnih panela, mogli bismo da proizvedemo polovinu električne energije koju EPS proizvede za teritoriju cele zemlje.

„Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši oko 400 kilovat-sati mesečno, sa računom od oko 3.500 dinara. Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati, njegova cena je 4.000 evra, a polovinu novca daje država. To znači da se isplati za nekoliko godina, a rok trajanja panela je 25 godina, pritom će građani mesečno plaćati samo fiksne troškove koji su oko 700 dinara“, objasnila je Mihajlović.

Dodala je da sada nema administrativnih procedura, nema višemesečnog čekanja za dozvole i da je od potpisivanja ugovora o dodeli subvencija do realizacije potrebno svega mesec dana.

„Imamo iskustvo iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure kada smo pravili elektronsku građevinsku dozvolu. Sada smo obezbedili da građani koji žele subvencije za solarne panele, nemaju nikakvih administrativnih prepreka“, rekla je ona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...