Otvoreni Balkan od septembra uvodi jedinstveno tržište rada

Poslodavci imaju najviše koristi od dolaska radnika iz Albanije i Severne Makedonije

Bolji posaoRegionSrbijaVesti

10.8.2022 15:38 Autor: Stanislav Stanišić 16

Poslodavci imaju najviše koristi od dolaska radnika iz Albanije i Severne Makedonije Poslodavci imaju najviše koristi od dolaska radnika iz Albanije i Severne Makedonije
„Najavljeni dolazak 30.000 radnika iz Albanije i Severne Makedonije neće mnogo promeniti tržište rada u našoj zemlji, ali će dovesti do njegove stabilizacije pošto... Poslodavci imaju najviše koristi od dolaska radnika iz Albanije i Severne Makedonije

„Najavljeni dolazak 30.000 radnika iz Albanije i Severne Makedonije neće mnogo promeniti tržište rada u našoj zemlji, ali će dovesti do njegove stabilizacije pošto će poslodavci koji imaju problema sa nedostatkom zaposlenih lakše dolaziti do kandidata za deficitarne pozicije“, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Formiranje jedinstvenog tržišta rada od septembra pokrenuto je zahvaljujući inicijativi Otvoreni Balkan. Procedurom je omogućeno da građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije unosom podataka dobiju jedinstveni ID broj koji je dovoljan za legalnu prijavu zainteresovanih bez daljih administrativnih prepreka.

Atanacković smatra da će ovaj projekat dovesti do regulisanja potreba privrede, ali da je za očekivati da neće moći da se pokriju baš sva deficitarna zanimanja.

„Očekuju se pre svega radnici koji će moći da odgovore poslovima u građevinarstvu, poljoprivredi i metalskoj industriji. Trgovina i ugostiteljstvo neće imati puno koristi od dolaska stranih radnika bez obzira na nedostatak zaposlenih jer neće biti dovoljno kandidata pošto ovi sektori nisu u mogućnosti da ponude bolje zarade“, smatra Atanacković.

Iz Privredne komore Srbije saopštavaju da je zbog potreba privrede neophodno da se regulišu procedure kako bi zainteresovanim radnicima bilo omogućeno da im ide staž i da budu zdravstveno osigurani.

„Radnici koji bi dolazili u našu zemlji sigurno bi se lako uklopili u sistem zbog bliskosti mentaliteta. Očekujem najviše radnika sa srednjim i osnovnim obrazovanje, ali nije isključeno da zbog potreba međunarodnih kompanija dođu i visokostručni kadrovi. Na ovaj način čitav region će postati mnogo atraktivniji za strane investitore jer će lakše dolaziti do radnika koji im nedostaju“, objašnjava Atanacković.

Naš sagovornik zaključuje da je za očekivati i da građani Srbije potraže posao u ovim zemljama, ali ne u tolikoj meri jer su kod nas zarade i uslovi bolji, s tim da je moguće da preduzetnici krenu putem Severne Makedonije i Albanije u pokušaju da tamo uspostave svoje biznise.

Prema podacima nacionalnih statističkih institucija, prosečna plata u Srbija je 631 evro dok građani Severne Makedonije prosečno zarađuju 360, a Albanije 248 evra.

  • SUNCOKRET

    10.8.2022 #1 Author

    Ja apsolutno ne verujem u tu prosečnu platu od 630 eur u Srbiji.

    Odgovori

  • TATJANA

    10.8.2022 #5 Author

    Pored nasih nezaposlenih mi dovodimo radnike iz drugih zemalja

    Odgovori

  • IVAN

    10.8.2022 #7 Author

    Ne znam sta bih komentarisao na ovu vest…

    Odgovori

    • GOCA BG

      10.8.2022 #8 Author

      Sve si mogao u jednoj recenici da srocis🙄

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.8.2022 #9 Author

    Kad su naše radnike oterali

    Odgovori

  • VOJKAN

    11.8.2022 #10 Author

    Na žalost, naši poslodavci sve manje zapošljavaju naše ljude

    Odgovori

  • BOJANA

    11.8.2022 #11 Author

    Oni dolaze a našu ljudi odlaze iz zemlje da rade za veće plate.

    Odgovori

  • Anna

    11.8.2022 #13 Author

    Dovode ljude koji će pristati da rade za 200 evra. A nama ostaje da pakujemo kofere i tražimo posao u EU

    Odgovori

  • goca87

    11.8.2022 #14 Author

    Naravno kada ih bedno plaćaju…

    Odgovori

  • NATI29

    12.8.2022 #15 Author

    Ovo nam nije potrebno

    Odgovori

  • Maša

    14.8.2022 #16 Author

    Jeftina radna snaga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...