Izveštaj nemačkog ekonomskog instituta IFO

Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika palo u januaru

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

25.1.2021 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika palo u januaru Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika palo u januaru
Raspoloženje nemačkih privrednika splasnulo je u januaru, pri čemu je Indeks poslovne klime pao sa 92,2 poena (desezonirano) u decembru na 90,1 poen u... Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika palo u januaru

Raspoloženje nemačkih privrednika splasnulo je u januaru, pri čemu je Indeks poslovne klime pao sa 92,2 poena (desezonirano) u decembru na 90,1 poen u januaru, objavio je nemački ekonomski institut IFO.

Kompanije su ocenile da je njihova trenutna poslovna situacija lošija od prethodnog meseca, a i njihova očekivanja su pesimističnija u vezi sa predstojećim periodom, navodi se u saopštenju i dodaje da je drugi talas korona virusa za sada stopirao oporavak nemačke ekonomije.

Foto: ifo.de

Posle osam meseci porasta, indeks u prerađivačkoj industriji je ovog meseca opao, jer je su znatno manja buduća očekivanja među proizvodnim kompanijama. Nasuprot tome, njihove procene trenutne situacije su znatno bolje.

Iskorišćenost proizvodnih kapaciteta porasla je za 1,6 procentnih poena na 81,8 procenata, ali je i dalje niža od dugogodišnjeg proseka od 83,5 procenata.

Foto: Pixabay.com

U uslužnom sektoru, indikator poslovne klime bio je znatno niži, jer su kompanije revidirale naniže procene svoje trenutne situacije, a bili su i pesimističniji u procenama perspektive za naredne mesece.

Slabiji je bio i broj narudžbina knjiga, iako je prethodnih meseci taj sektor beležio uspon, a pad poslovanja beleže i sektori transporta i logistike, pokazuju rezultati IFO.

Foto: ifo.de

U trgovini, indeks poslovne klime je strmoglavo pao i beleži najnižu vrednost od aprila 2020. godine, a i očekivanja su bila pesimističnija. Indeks se pogoršao u gotovo svim segmentima maloprodaje, u nekim slučajevima drastično, a u januaru su za razliku od decembra, mnogi pokazatelji u veleprodaji takođe pokazali pad.

Zgrada Covid-19 bolnice
Foto: Tanjug

Poslovna klima se pogoršala i u građevinarstvu. Ocene trenutne poslovne situacije u građevinarstvu bile su nešto manje pozitivne, a osim toga, više kompanija je bilo pesimistično u pogledu narednih meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...