produbljuje se saradnja javnog preduzeća sa Kancelarijom za IT i eUpravu

Pošta Srbije koristiće usluge Državnog data centra

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

13.1.2022 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pošta Srbije koristiće usluge Državnog data centra Pošta Srbije koristiće usluge Državnog data centra
Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević potpisali su danas sporazum koji predviđa da to javno... Pošta Srbije koristiće usluge Državnog data centra

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević potpisali su danas sporazum koji predviđa da to javno preduzeće koristi usluge Državnog data centra u Beogradu.

Кancelarija za IT i eUpravu i Pošta Srbije sarađuju na nekoliko veoma značajnih projekata koji doprinose pravovremenom informisanju, kao i pružanju podrške građanima u korišćenju usluga elektronske uprave, navodi se u saopštenju Pošte, prenosi Beta.

„Aplikativna rešenja će, između ostalog, omogućiti da građani iz svojih domova plaćaju račune, organizuju slanje i prijem pošiljaka, šalju eTelegrame i eČestitke, dok za potrebe privrede radimo na realizaciji projekta eNotar, pri čemu su prednosti za Poštu upotpunjenje asortimana usluga, optimizacija korišćenja resursa i povećanje profita. Na svim ovim zadacima partner je Кancelarija za IT i eUpravu“, kazao je Đorđević.

Kancelarija za IT i eUpravu, po rečima Jovanovića, u partnerstvu sa Poštom Srbije radi na razvoju elektronske uprave, pa tako u više od 700 pošta u Srbiji građani mogu da dobiju pomoć kako bi postali eGrađani i dobili svoj elektronski identitet neophodan za korišćenje usluga elektronske uprave na Portalu eUprave i drugim državnim portalima.

„Tokom pandemije korona virusa preko 16 miliona SMS poruka je poslato vezano za vakcinisanje građana protiv Covid-19 i ostale usluge zahvaljujući infrastrukturi Pošte Srbije, trudeći se da građanima dostavljamo pravovremene informacije o terminima i lokacijama vakcinacije. Dolazak Pošte Srbije u Državni data centar je odličan poslovni potez ovog preduzeća koji će ubrzati razvoj digitalizacije i pružanja usluga Pošte“, izjavio je Jovanović.

Naveo je da je na šalterima pošta do sada izdato preko 500.000 digitalnih zelenih sertifikata građanima, onih koji se koriste u Srbiji i EU kompatibilnih, što je, kako je ocenio, još jedan sjajan pokazatelj saradnje.

„Državna optička infrastruktura u dužini od preko 250 kilometara, koja povezuje sve javne institucije u Beogradu realizovana je u saradnji sa Poštom Srbije i predstavlja kičmu digitalizacije javne uprave“, kazao je Jovanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...