Data Centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog

Puštena u rad Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

Hi-techInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

6.12.2021 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Puštena u rad Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju Puštena u rad Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju
U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji. Predstavljen je superkompjuter poslednje generacije,... Puštena u rad Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji.

Predstavljen je superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme sa predstavnicima tehničkih fakulteta, svih naučno-tehnoloških parkova i tri instituta potpisao je direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, u prisustvu predsednika države Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, te ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Entonija Godfrija (Anthony Godfrey).

Posao Centra je da spoji dva sveta, realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Data centar u Kragujevcu je pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

U izgradnju kragujevačkog Data centra uloženo je 55 miliona evra.

„Jedna smo od retkih zemalja koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju. Ovo otvara neslućene mogućnosti. Ljudi se sada vraćaju u našu zemlju da rade u visokoj tehnologoiji. Ovo će mnogo uticati na našu naučnu zajednicu, za naše univerzitete i naučno-tehnološke parkove“, istakao je predsednik Srbije.

Između ostalog, zahvaljujući obradi podataka u superkompjuteru moći će da se prate promene do kojih će dolaziti u narednih 10 godina u oblasti životne sredine, ali i da se oceni kvalitet zemljišta, njegova ph vrednost, šta može da se seje i kada, kako da se navodnjava…

Kako je istaknuto, srpski IT sektor učestvuje u BDP-u zemlje sa više od 9,2 odsto, a suficit od izvoza i uvoza u IT sektoru biće veći od milijardu evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...