Ugovor vredan 14,2 milijarde dinara

Pošta Srbije oglasila tender za snabdevača električnom energijom

BiznisInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

29.9.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pošta Srbije oglasila tender za snabdevača električnom energijom Pošta Srbije oglasila tender za snabdevača električnom energijom
Javno preduzeće Pošta Srbije oglasilo je tender u kojem traži snabdevača električnom energijom za naredne tri godine, a vrednost budućeg ugovora procenilo je na... Pošta Srbije oglasila tender za snabdevača električnom energijom

Javno preduzeće Pošta Srbije oglasilo je tender u kojem traži snabdevača električnom energijom za naredne tri godine, a vrednost budućeg ugovora procenilo je na 14,2 milijarde dinara.

Projektovana količina struje za naredne tri godine je 246 miliona (246.380.058) kilovat-časova (kWh), navodi se u tehničkoj specifikaciji Pošte, a prenosi Nova ekonomija. Pošta procenjuje da će na struju u naredne tri godine potroširi znatno više novca nego u prethodnom periodu.

U toku 2019, 2020. i 2021. godine, Pošta je potrošila 2,38 milijardi dinara za struju, pokazuju finansijski izveštaji, što je šest puta manje od procenjene vrednosti javne nabavke za naredni trogodišnji period.

Uprava Pošte je tokom leta Nadzornom odboru uputila zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sprovođenje postupka javne nabavke isporuka električne energije. Iz tog zahteva se vidi da je Pošta procenila da će ugovoriti struju po jediničnoj ceni višoj od 300 evra po megavat-času (MWh).

Pošta u specifikaciji nabavke navodi da će ugovorena jedinična cena biti fiksna, i da je izmena ugovorene jedinične cene moguća samo u slučaju preporuke ili zaključka Vlade Srbije, što će se regulisati aneksom.

Elektroprivreda Srbije (EPS) sa kupcima električne energije zaključuje ugovore po tržišnoj ceni na dan podnošenja ponude, ali zbog aktuelne energetske krize i velikog rasta cene struje, Vlada Srbije je nekoliko puta ove godine intervenisala u toj oblasti.

Foto: Uprava carina

Tako je krajem avgusta Vlada Srbije donela zaključak kojim je preporučila EPS-u da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini struje po jedinstvenoj ceni od 95 evra po MWh bez PDV-a, a ti ugovori bi važili od 1. septembra do 31. decembra ove godine.

Prethodno je cena električne energije za pravna lica, odnosno privredu, bila 75 evra po MWh. Ta cena važila je od Nove godine, i bila je 30 odsto veća u odnosu na godinu pre.

Pošta navodi da je realno za očekivati da će Vlada Srbije i u narednom periodu intervenisati u ovoj oblasti, ali da se u ovom trenutku ne može predvideti na koji način i u kom obimu.

Novi ugovor Pošte i izabranog snabdevača bi trebalo da se primenjuje od 1. januara 2023. godine.

Ugovori za nabavku struje koju sklapaju javna preduzeća su višestruko veći nego prošle godine, vidi se iz podataka Portala javnih nabavki, piše Nova ekonomija.

Iz dostupne dokumentacije se ne može uvek zaključiti po kojoj jediničnoj ceni preduzeća ugovaraju isporuku struje sa EPS-om, ali je vrednost pojedinih ugovora značajno veća od procenjene vrednosti nabavke. Privredni subjekti u Srbiji cenu struje ugovaraju po tržišnoj ceni, a potom sklapaju aneks na cenu koju je vlada preporučila.

Iz EPS-a su za Novu ekonomiju početkom septembra istakli da su u toku aktivnosti na zaključenju aneksa i da je „teoretski“ moguće da određen broj kupaca odbije njihovo potpisivanje, pa bi onda samo takvim kupcima bile fakturisane cene veće od preporučenih.

JP Pošta Srbije Beograd

TAKOVSKA 2, 11060 Beograd (Palilula), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
243.407.644,52 (2021)
Broj zaposlenih:
14.889 (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...