srbija prijavila dvostruke prihode u odnosu na 2019.

Postigavši 96 odsto nivoa pre pandemije, globalni turizam se bliži potpunom oporavku

SrbijaSvetTurizamVesti

19.9.2024 14:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Postigavši 96 odsto nivoa pre pandemije, globalni turizam se bliži potpunom oporavku Postigavši 96 odsto nivoa pre pandemije, globalni turizam se bliži potpunom oporavku
Globalni turizam se skoro vratio na nivoe pre pandemije, sa međunarodnim dolascima koji su dostigli 96 odsto ovog januara-jula (u odnosu na isti period... Postigavši 96 odsto nivoa pre pandemije, globalni turizam se bliži potpunom oporavku

Globalni turizam se skoro vratio na nivoe pre pandemije, sa međunarodnim dolascima koji su dostigli 96 odsto ovog januara-jula (u odnosu na isti period 2019. godine), prema izveštaju UN o turizmu (UNWTO) objavljenom u četvrtak.

Skoro 790 miliona turista putovalo je u inostranstvo u prvih sedam meseci ove godine, što je za 11 odsto više u odnosu na 2023, pokazali su najnoviji podaci svetskog turističkog barometra UNWTO, prenosi Anadolu Agency.

Uprkos tekućim ekonomskim i geopolitičkim izazovima, sektor je na putu za potpuni oporavak do kraja godine.

Evropa prednjači u poboljšanju i dostigla je nivo od 99 odsto pre pandemije, i Bliski istok, koji je porastao za 26 odsto u odnosu na brojke iz 2019. godine.

Azija i Pacifik, koji se i dalje oporavljaju od sporijeg ponovnog otvaranja, zabeležili su oporavak od 82 odsto, sa brojevima koji se stalno poboljšavaju kako se tržišta potpuno ponovo otvaraju.

Generalni sekretar UN za turizam Zurab Pololikašvili istakao je rezultate kao dokaz velike globalne potražnje za putovanjima, kao i efikasnosti ublažavanja viznih ograničenja i poboljšanja vazdušnih veza.

„Međunarodni turizam je na putu da konsoliduje svoj potpuni oporavak od najveće krize u istoriji ovog sektora“, rekao je on.

U periodu januar-jul, najjači su bili Katar (porast od 147 odsto u odnosu na 2019), Albanija (porast od 93 odsto), El Salvador (porast za 81 odsto) i Saudijska Arabija (porast za 73 odsto).

Prihodi od turizma se takođe oporavljaju, pri čemu su zemlje poput Albanije i Srbije prijavile prihode od turizma više nego duplo u odnosu na 2019. godinu, sa 128 odsto i 126 odsto, respektivno. Slijede Tadžikistan ( 85 odsto), Pakistan (76 odsto), Crna Gora (70 odsto), Sjeverna Makedonija (60 odsto) i Portugal (57 odsto).

Međutim, inflacija putnih troškova, ekonomska neizvesnost i klimatske promene i dalje predstavljaju izazove za potpuni oporavak industrije, dodaje se u saopštenju.

  • meli77

    19.9.2024 #1 Author

    Korona je sve zatvorila ali eto polako i turizam nam se oporavlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.