Optužena planirala izgradnju hotela u herceg novom

Postupak zbog višemilionske prodaje hartija od vrednosti u Crnoj Gori 

NovacRegionSvetVesti

2.2.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Postupak zbog višemilionske prodaje hartija od vrednosti u Crnoj Gori  Postupak zbog višemilionske prodaje hartija od vrednosti u Crnoj Gori 
Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) objavila je dokument o sankcionisanju Rite Mansur (Rita Mansour), zbog toga što nije adekvatno reagovala povodom navodnih... Postupak zbog višemilionske prodaje hartija od vrednosti u Crnoj Gori 

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) objavila je dokument o sankcionisanju Rite Mansur (Rita Mansour), zbog toga što nije adekvatno reagovala povodom navodnih finansijskih malverzacija u Crnoj Gori.

Inače, Mansur upravlja Mansour Vealth Management u Toledu, a uz to je i finansijski savetnik kompanije McDonald Partners LLC, brokera i savetnika za investicije sa sedištem u Klivlendu, Ohajo.

Prema navodima SEC, u periodu od septembra 2013. godine do januara 2017. godine, Mansur i McDonald Partners su ponudili i prodali svojim klijentima više od 14 miliona dolara privatnih hartija od vrednosti izdatih od strane dva združena investiciona fonda koja su bila uključena u izgradnju turističkog projekta u Crnoj Gori, piše RTCG.

SEC navodi da su u oktobru 2016. godine Mansur i McDonald Partners saznali za optužbe da je njihov službenik u crnogorskom subjektu proneverio oko 488.331 dolara sredstava investitora tako što je zloupotrebio debitnu karticu koja pripada tom subjektu i koristio je za plaćanje ličnih troškova.

U dokumentu SEC piše da nakon što su se Mansur i McDonald Partners suočili sa osobom koja se bavila navodnim krađama, ona je priznala da nema pravo na određena sredstva i pristala da vrati približno 335.000 dolara koje je uzela.

Uprkos tome, SEC navodi da ni Mansur niti McDonald Partners nisu otkrili navodnu proneveru investitorima u oktobru 2016. godine. Štaviše, navodi se da su početkom 2017. godine Mansur i McDonald Partners prodali dodatne hartije od vrednosti za crnogorsku investiciju kako novim tako i postojećim investitorima, prenosi RTCG.

Prema tvrdnjama SEC, Mansur je na kraju 2019. godine pribavila bankovne evidencije iz kojih je saznala da je lice iz Crne Gore proneverilo znatno više novca nego što je ranije isticano, a SEC je utvrdila da je Mansur prekršila nekoliko propisa, ukljčujući i Zakon o hartijama od vrednosti.

Zbog svega toga Mansur će plati 70.000 dolara na ime dela sankcija koje će biti preduzete protiv nje, a ona do sada nije potvrdila niti demantovala ove navode.

Pregledom registra privrednih subjekata u Crnoj Gori, Portal RTCG utvrdio je da je Mansur jedno od ovlašćenih lica u firmi Signature investments Montenegro, koja u Herceg Novom planira izgradnju luksuznog turističkog kompleksa. 

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    U Crnoj Gori malverzacije? Nije moguce… 😀

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #2 Author

    Banana drzava…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...