U Crnoj Gori počela primena poreske reforme

Rekordna naplata prihoda i u januaru

NovacRegionVesti

2.2.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rekordna naplata prihoda i u januaru Rekordna naplata prihoda i u januaru
Uprava prihoda i carina (UPC) u Crnoj Gori naplatila je u januaru ove godine preko 117,16 miliona evra, čime je ostvaren rast naplate prihoda... Rekordna naplata prihoda i u januaru

Uprava prihoda i carina (UPC) u Crnoj Gori naplatila je u januaru ove godine preko 117,16 miliona evra, čime je ostvaren rast naplate prihoda od 6,84 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019. godine, saopšteno je iz UPC.

Prema objavljenim rezultatima, UPC obara rekorde u naplati prihoda treći mesec zaredom.

„U januaru ove godine naplaćeno je 117.164.127 evra, čime je ostvaren rast naplate prihoda od 7,5 miliona evra, odnosno 15,57 miliona evra ili 15,32 odsto više u odnosu na isti period prošle“, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Kako su naveli, izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje ukinut je trošak na teret zaposlenog i poslodavca, a obavezu plaćanja izvršava država.

„Tako je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca u 2019. godini, u januaru, naplaćeno 7,88 miliona evra, a u tekućoj godini po tom osnovu država je uplatila 4,84 miliona evra“, kaže se u saopštenju.

Primenjujući Beveridge model u plaćanju doprinosa za zdravstveno osiguranje u januaru je uplaćeno 3,04 miliona evra manje, dok UPC treći mesec zaredom nastavlja uspešnu naplatu budžetskih prihoda.

Iz UPC su se zahvalili poreskim obveznicima i istakli da su uvažavajući izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, od momenta primene programa “Evropa sad” posvećeni pravovremenoj primeni zakonskih propisa, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, koja je prisutna i u oblasti neformalnog zapošljavanja.

novac
Foto: Pexels.com

„U prilog tome govori podatak da je od 203.022 zaposlena lica u Crnoj Gori pre primene programa na pola vremena bilo prijavljeno 11.686 lica, dok je u januaru na pola radnog vremena prijavljeno 11.337 ili 5,58 odsto od ukupnog broja zaposlenih“, kaže se u saopštenju.

Iz UPC su rekli da se pozitivni efekti primene i poštovanja propisa vladinog ekonomskog programa ogledaju i kroz urednost podnošenja jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika (JPR), koji je svojevrsni pokazatelj nivoa poreske kulture kod privrednih subjekata.

Kako su naveli, odlukom upravnog organa u prethodna tri meseca zaposlenima je isplaćeno oko 15 hiljada evra pomoći i naknada po osnovu prava iz radnog odnosa.

Iz UPC su rekli da je u decembru 1.081 zaposleni ostvario povećanje zarade, odnosno svima je isplaćena linearno varijabila za decembar.

Najznačajnije uštede, kako navode ostvarene su po osnovu službenih putovanja, reprezentacije, tekućeg održavanja opreme i softvera i ostalih usluga.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Svaka cast! Nadam se da ce biti lepo raspodeljen novac da nece otici previse na kupovinu banana.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    2.2.2022 #2 Author

    Dopadaju mi se dopune, zaista je bilo vreme.

    Odgovori

  • NATI29

    5.2.2022 #3 Author

    Sta se sada radi sa vecim prihodima, kome to ide je pitanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...