Prijave nose potencijal od 300 miliona evra

U Crnoj Gori predato 700 aplikacija za program ekonomskog državljanstva

RegionVesti

31.1.2022 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Crnoj Gori predato 700 aplikacija za program ekonomskog državljanstva U Crnoj Gori predato 700 aplikacija za program ekonomskog državljanstva
U programu ekonomskog državljanstva do sada je predato ukupno 700 aplikacija, što predstavlja potencijal veći od 300 miliona evra, od čega je jedan značajan... U Crnoj Gori predato 700 aplikacija za program ekonomskog državljanstva

U programu ekonomskog državljanstva do sada je predato ukupno 700 aplikacija, što predstavlja potencijal veći od 300 miliona evra, od čega je jedan značajan deo već u finansijskom sistemu Crne Gore, saopštio je direktor kancelarije Henley & Partners Montenegro Rade Ljumović.

Program ekonomskog državljanstva, koji je počeo 2020. godine, produžen je na ovu godinu, i tu odluku Ljumović smatra dobrom i ispravnom, piše agencija Mina.

Ljumović je za Pobjedu izjavio da je nakon stotinu prijava u 2020. godini bilo jasno da je program zaživeo, te da je to potvrđeno kroz još 600 aplikacija predatih prošle godine.

On je dodao da je od 300 miliona trenutno oko 160 miliona evra na povereničkim računima kod crnogorskih banaka, koje čekaju na konačna odobrenja za aplikante koji prođu sve provere.

Prema Ljumovićevim podacima, oko 75 odsto aplikanata bira sever, a 25 odsto jug Crne Gore, piše agencija Mina.

“Do sada su svi izlistani projekti u koje je moguće ulagati bili vezani za oblast turizma i potpadaju pod hotele visoke kategorije sa četiri ili pet zvezdica. Na nama je da ih kao društvo prihvatimo, ponudimo dodatne mogućnosti za investicije i zadržimo. Takve aplikante bi svaka država sveta želela za svoje državljane i sugrađane i u tome i jeste suština ovakvih programa, da to ne bude jedna transakcija, iako je i ona, kao što ste videli, veoma značajna, nego da se efekti ovog programa umnožavaju”, smatra Ljumović.

Prema njegovim rečima, program ekonomskog državljanstva je pokrenut 2020. godine, kada je počela pandemija, i trebalo je mnogo napora i strpljenja svim akterima da se uhodaju i da vide kako jedan ovako kompleksan sistem može da funkcioniše uspešno.

Ljumović je naveo da su uslovi za aplikante slični, ali da ima određenih izmena prema kojima aplikanti, pored donacije od 100.000 evra za razvoj manje razvijenih područja na severu, investicije od najmanje 250.000 evra u projekte na severu i najmanje 450.000 na projekte na jugu, treba da doniraju još 100.000 evra Fondu za inovacije.

Tu je i promena vezana za zakone Crne Gore, prema kojoj pravo da apliciraju imaju i vanbračni parovi i životni partneri stog pola.

Najveći broj aplikanata, prema rečima Ljumovića, dolazi iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Južne Afrike i sa Srednjeg istoka.

U top pet industrija koje apliciraju kod Henley & Partners su vlasnici biznisa, preduzetnici, finansijski stručnjaci, IT stručnjaci i specijalisti poput doktora medicine. „U vezi sa iskustvima naše kompanije u Crnoj Gori, milijarderi čine nekoliko procenata aplikanata, 15 odsto čine oni čije je bogatstvo iznad 30 miliona evra, a 35 odsto oni koji imaju pet do 30 miliona evra”, precizirao je Ljumović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...