Rashodi se uvećavaju za 90 miliona evra

U Crnoj Gori predato više od 70 amandmana na predlog budžeta za 2023. godinu

InvesticijeRegionVesti

23.12.2022 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Crnoj Gori predato više od 70 amandmana na predlog budžeta za 2023. godinu U Crnoj Gori predato više od 70 amandmana na predlog budžeta za 2023. godinu
Crnogorski poslanici su predali više od 70 amandmana na predloženi budžet za narednu godinu, kojim se za oko 90 miliona uvećavaju rashodi, najčešće u... U Crnoj Gori predato više od 70 amandmana na predlog budžeta za 2023. godinu

Crnogorski poslanici su predali više od 70 amandmana na predloženi budžet za narednu godinu, kojim se za oko 90 miliona uvećavaju rashodi, najčešće u kapitalnom budžetu.

Demokratska stranka i Bošnjačka stranka, kao i poslanica Građanskog pokreta (GP) URA Suada Zoronjić, najavili su podršku predlogu budžeta ukoliko se prihvate njihovi amandmani.

Rasprava o budžetu počela je u četvrtak u plenumu, a amandmani će biti na Odboru za ekonomiju u ponedeljak, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Poslanici URA i Saveza građana CIVIS zatražili su da se transferi za zdravstvenu zaštitu povećaju sa 115 na 120,2 miliona evra, kako bi se sa dodatnih 5,2 miliona nabavili novi lekovi za cističnu fibrozu. Oni su predložili i da se za 550.000 evra poveća stavka za adaptaciju četiri škole u Šavniku, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru.

Zoronjić je tražila da se stavka za rekonstrukciju bolnice u Bijelom Polju poveća sa 55.000 evra na dva miliona, kao i da se za istu bolnicu stavka za nabavku magnetne rezonance poveća sa milion i po na dva i po miliona.

Ona je predložila i dodavanje nove stavke od milion evra za izgradnju nove zgrade osnovne škole u selu Kanje u Bijelom Polju, povećanje iznosa za digitalizaciju obrazovnog sistema za 85.000 kako bi se uvrstile tri osnovne škole iz Bijelog Polja i jedna iz Plava, kao i dodatnih 20.000 evra za rekonstrukciju seoskog puta Luke–Kradenik u Bijelom Polju.

Ona je tražila i milion evra za izgradnju parka, igrališta i toplane u naselju Rasadnik u Bijelom Polju. Zoronjić je tražila i dodatnih 20.000 evra za rekonstrukciju škole u selu Radulići u Bijelom Polju, 900.000 evra za izgradnju etažnog parkinga ispod zidina Starog grada u Ulicinju i 50.000 evra za rešavanje pitanja vodosnabdevanja u selu Ivanje u Bijelom Polju.

Poslanici demokrata Zdenka Popović i Danilo Šaranović tražili su amandmanom da se, zbog toga što se ponavlja, izbriše stavka projektovanje i izgradnja magistralnog puta Petnjica–Bor–Savin Bor–Haništa od 50.000 evra, a da se u istom iznosu doda izrada idejnog projekta puta Petlja Veruša–Lopate–Veruša.

Grupa poslanika Demokratskog fronta tražila je da se u kapitalni budžet uvrsti i izgradnja i sanacija sedam seoskih puteva u Opštini Plav za 744.000 evra, da se stavka za izgradnju puta Danilovgrad–Spuž preko Martinića poveća sa 882.000 na 1,12 miliona evra, kako bi se završila kompletna eksproprijacija.

Oni traže i da se stavka izgradnja trotoara i biciklističkih staza uz regionalni put R-23 Danilovgrad–Čevo poveća sa 10.000evra na 1,7 miliona evra, kao i da se doda 200.000 evra za izgradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu.

Šaranović je predložio da se u budžet unese i 20.000 evra za projektovanje škole u Karabuškom polju kod Tuzi, 238.000 evra rekonstrukciju fiskulturne sale u Građevinskoj školi u Podgorici, i 200.000 evra za adaptaciju Pljevaljske gimnazije.

Demokratski front je predložio i da se stavka za izgradnju Filozofskog fakulteta poveća za 790.000 evra, kako bi se ubrzala investicija, kao i dva i po miliona evra za rekonstrukciju Đačke ulice u Nikšiću.

Oni su tražili i tri miliona evra za završetak postrojenja na izvorištu Merića vrelo i pola miliona za vodovod Buča u Beranama, kao i 300.000 evra za uređenje spomenika Jasikovac, za sanaciju lokalnih puteva u Budvi dva i po miliona evra, za javnu rasvetu u Budvi tri i po miliona evra, i za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Buljarici milion i po evra.

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak tražila je dodatnih 160.000 evra za Muzički centar, kako bi mogli finansirati svih 60 planiranih programa.

  • STRAHINJA

    24.12.2022 #1 Author

    Previranja na politickoj sceni Crne Gore nisu bas u najboljem izgledu za stabilnowt situacine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...