cilj Srbijašuma da se u poslednjem kvartalu posadi 2,3 miliona sadnica

Pošumljavanje što većih površina među prioritetima Vlade Srbije

EkologijaSrbijaVesti

1.10.2024 18:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pošumljavanje što većih površina među prioritetima Vlade Srbije Pošumljavanje što većih površina među prioritetima Vlade Srbije
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, na obeležavanju 33 godine postojanja i rada Javnog preduzeća „Srbijašumeˮ, da je pošumljavanje što većih površina... Pošumljavanje što većih površina među prioritetima Vlade Srbije

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, na obeležavanju 33 godine postojanja i rada Javnog preduzeća „Srbijašumeˮ, da je pošumljavanje što većih površina među prioritetima vlade u narednom periodu.

Na Košutnjaku je tim povodom organizovana sadnja 33 sadnice, čiji broj simbolizuje godine poslovanja „Srbijašumaˮ, a tom prilikom je premijer, zajedno sa direktorom ovog preduzeća Krstom Janjuševićem, posadio drvo jasena, navodi se na sajtu vlade.

Premijer je poručio da će se raditi na tome da se prošire pošumljene površine, navodeći da nam je trenutno cilj da dostignemo 2.000 hektara, a kasnije i 4.000, kako bi kvalitet života bio još bolji.

Premijer je napomenuo da postoje i određeni problemi u tom pogledu, koji su više zastupljeni u Vojvodini, nego u centralnoj Srbiji.

Naime, kako je objasnio, postoji pravilo da među atarima mora da postoje određeni pojasevi šume, te je potrebno stručno mišljenje fakulteta o tome koje sadnice gde zasaditi.

Prema njegovim rečima, pored ekonomskih potencijala sadnje drveća, važno je ukazati i na uticaj pošumljavanja na zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi.

Janjušević je precizirao da je cilj „Srbijašumaˮ da se u poslednjem kvartalu posadi 2,3 miliona sadnica, kao i da se posade stabla na prostorima gde nisu postojale šume.

U tom kontekstu, on je napomenuo da je ovo preduzeće u prethodnom periodu potpisalo ugovor sa resornim ministarstvom o sadnom materijalu.

Plan je da budemo u funkciji privrede i da budemo brana klimatskim promenama, kao i da naše kapacitete proširimo u gradovima kako bi bili u funkciji turizma, poručio je Janjušević.

  • NATALY

    1.10.2024 #1 Author

    Pošumljavanje. Svaka čast . Nadam se da će biti i ostvareno kao što je obećano

    Odgovori

  • MARA

    2.10.2024 #2 Author

    Daj Boze da je tako u centru gradu sve poplocano i izbetonirano…Neka brinu o ekologiji i zelenim povrsinama

    Odgovori

  • Inquiete

    2.10.2024 #3 Author

    Super, samo sprovesti sve do kraja, i obratiti pažnju i na centar grada.

    Odgovori

  • Milicajac

    5.10.2024 #4 Author

    To nam je najpotrebnije uvek…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.