sprečavanje globalne krize nestašice hrane

Potpisan sporazum Kijeva i Moskve o izvozu žita

AgrobiznisBiznisSvetU fokusuVesti

22.7.2022 17:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potpisan sporazum Kijeva i Moskve o izvozu žita Potpisan sporazum Kijeva i Moskve o izvozu žita
Kijev i Moskva potpisali su sporazum o izvozu žita koji ima za cilj da spreči globalnu krizu nestašice hrane tako što su dogovorili „de... Potpisan sporazum Kijeva i Moskve o izvozu žita

Kijev i Moskva potpisali su sporazum o izvozu žita koji ima za cilj da spreči globalnu krizu nestašice hrane tako što su dogovorili „de facto prekid vatre“ na teretnim brodovima koji će prikupljati milione tona nasukanog žita iz ukrajinskih luka.

S obzirom na to da je sporazum potpisan u petak na ceremoniji u Istanbulu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš (António Guterres) ga je pozdravio kao „svetionik nade na Crnom moru“, prenosi Financial Times.

Ipak, diplomate su upozorile da sprovođenje u praksi ovog sporazuma predstavlja ogromne izazove usled nastavka borbi u Ukrajini i dubokog nepoverenja između dve strane.

Gutereš je rekao da će sporazum „doneti olakšanje zemljama u razvoju na ivici bankrota i najugroženijim ljudima na ivici gladi“ pomažući u stabilizaciji globalnih cena hrane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan), koji je igrao centralnu ulogu u pregovorima o sporazumu i čija će vojska pomoći u nadgledanju ukrajinskih luka, rekao je da je njegova zemlja „ponosna što je ima veliku ulogu u inicijativi koja igra glavnu ulogu u rešavanju globalne krize sa hranom”.

Prema sporazumu, koji ima za cilj da povrati isporuke žita na predratni nivo u narednim nedeljama, Ukrajina i Rusija su se složile da neće napadati trgovačka i civilna plovila ili lučke objekte obuhvaćene sporazumom, rekao je visoki zvaničnik UN.

Ostaje nejasno kako će dogovor biti sproveden i šta će se dogoditi ako bilo koja strana bude optužena da ga je prekršila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...