POTRAŽNJA ZA KREDITIMA PREPOLOVLJENA U CRNOJ GORI Sve manje zahteva za keš, stambene i kredite za pripremu turističke sezone

BankeNovacRegionVesti

6.8.2020 12:18 Autor: Marija Jovanović 1

POTRAŽNJA ZA KREDITIMA PREPOLOVLJENA U CRNOJ GORI Sve manje zahteva za keš, stambene i kredite za pripremu turističke sezone POTRAŽNJA ZA KREDITIMA PREPOLOVLJENA U CRNOJ GORI Sve manje zahteva za keš, stambene i kredite za pripremu turističke sezone
Pad tražnje za kreditima u crnogorskim bankama od početka krize izazvane epidemijom korona virusa opao je za 35 odsto, dok su pojedine sistemske banke... POTRAŽNJA ZA KREDITIMA PREPOLOVLJENA U CRNOJ GORI Sve manje zahteva za keš, stambene i kredite za pripremu turističke sezone

Pad tražnje za kreditima u crnogorskim bankama od početka krize izazvane epidemijom korona virusa opao je za 35 odsto, dok su pojedine sistemske banke zabeležile pad za više od 50 odsto, kazala je viceguvernerka Centralna banke Crne Gore (CBCG) Zorica Kalezić.

Crnogorske banke su u periodu od početka krize 1. marta do 20. jula pravna i fizička lica podržala u iznosu od gotovo 300 miliona evra kredita za 14.000 klijenata. To je pad od gotovo 35 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekla je Kalezić za TVCG.  

”U istom periodu došlo je do izuzetno značajnog pada tražnje za kreditima. Prema anketi koju smo sproveli među bankama u Crnoj Gori, taj pad tražnje iznosi nekih 35 odsto. Neke sistemske banke su zabeležile pad tražnje za kreditima preko 50 odsto” istakla je Kalezić.

Potpisivanje kredita za kuću
Foto: Pixabay.com

Pad tražnje se posebno beleži kad su u pitanju keš krediti, zatim stambeni, kao i krediti za pripremu turističke sezone.

”Susrećemo se sa velikim padom tražnje, neizvesnost je, ljudi ne znaju hoće li imati iste novčane tokove, ali ono za čime banke posežu je restrukturiranje kredita. Banke su u vrlo bliskom kontaktu sa svojim klijentima, prate promene njihovih novčanih tokova i do sada imamo 75 miliona restrukturiranih kredita” kazala je Kalezić.

Četvrti set mera namenjen turizmu i poljopivredi

Govoreći o četvrtom setu mera vrhovne monetarne institucije, Kalezić je rekla da je njihov cilj podrška održavanju likvidnosti i solventnosti prioritetnih sektora koji su najviše pogođeni efektima pandemije Covid-19. U pitanju su, kako je kazala, sektori turizma i poljoprivrede.

Foto: Pixabay.com

U okviru jednogodišnjeg moratorijuma koji smo odobrili kao pravo klijenata, a koje će trajati od 31. avgusta ove do 31. avgusta naredne godine, oni koji se mogu prijaviti su klijenti koji imaju kredite u okviru sektora pružanja usluga smeštaja i ishrane, pripreme turističke sezone i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva” rekla je Kalezić.

CBCG je merama, kako kaže, nastojala da obezbedi likvidnost i raspoloživi dohodak, kako fizičkim, tako i pravnim licima.

”Cilj je bio da se fokusiramo na onaj deo pravnih i fizičkih lica, koji su proverljivo direktno pogođeni efektima Covida-19, u smislu smanjenja njihovih novčanih tokova, smanjenja zarada i gubitka posla” istakla je Kalezić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...