Najviša stopa inflacije još od februara 1991. godine

Potrošačke cene u SAD porasle sedam odsto u decembru

SvetVesti

17.1.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Potrošačke cene u SAD porasle sedam odsto u decembru Potrošačke cene u SAD porasle sedam odsto u decembru
Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama u decembru su porasle sedam odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, i to je najsnažniji rast... Potrošačke cene u SAD porasle sedam odsto u decembru

Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama u decembru su porasle sedam odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, i to je najsnažniji rast u poslednjih 40 godina, pokazali su podaci američkog ministarstva rada.

Najnoviji podaci pokazuju da je u decembru, treći mesec zaredom, godišnja stopa inflacije u SAD bila iznad šest odsto, što znatno premašuje nivo od dva odsto, na koje cilja američka centralna banka Federalne rezerve (FED).

Skok potrošačkih cena od sedam odsto na kraju prošle godine najveći je od juna 1982. godine. U novembru cene su na godišnjem nivou porasle 6,8 odsto, prenosi crnogorska agencija Mina.

U SAD su na kraju prošle godine najviše porasle cene energije, čak 29,3 odsto. Cene hrane veće su 6,5 odsto, što je znatno iznad proseka u poslednjih deset godina, a troškovi stanovanja 4,1 odsto, pokazalo je objavljeni izveštaj ministarstva rada. Snažno su porasle i cene polovnih vozila, 37,3 odsto.

Inflacija, koja isključuje nestabilne cene energije i hrane, u decembru je dostigla 5,5 odsto i najviša je od februara 1991. godine. Na mesečnom nivou cene energije blago su pale, 0,4 odsto, prvi put od prošlogodišnjeg aprila. Rast cena hrane je ipak usporen – sa 0,7 na 0,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...