POTVRĐEN KREDITNI REJTING BEOGRADA, „BA3 POZITIVAN“ Likvidnost prestonice zadovoljavajuća, ocenjuje Moody’s

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

2.10.2020 11:59 Autor: Ljiljana Begović 2

POTVRĐEN KREDITNI REJTING BEOGRADA, „BA3 POZITIVAN“ Likvidnost prestonice zadovoljavajuća, ocenjuje Moody’s POTVRĐEN KREDITNI REJTING BEOGRADA, „BA3 POZITIVAN“ Likvidnost prestonice zadovoljavajuća, ocenjuje Moody’s
Američka kreditna agencija „Moody’s“potvrdila je kreditni rejting grada Beograda „Ba3 pozitivan“ za 2020. godinu, isti kao što ima i Srbija. U analizi se dodaje... POTVRĐEN KREDITNI REJTING BEOGRADA, „BA3 POZITIVAN“ Likvidnost prestonice zadovoljavajuća, ocenjuje Moody’s

Američka kreditna agencija „Moody’s“potvrdila je kreditni rejting grada Beograda „Ba3 pozitivan“ za 2020. godinu, isti kao što ima i Srbija.

U analizi se dodaje da će nezabeleženi šok zbog epidemije virusa korona i pad privredne aktivnosti uticati na prihod Grada u 2020. godini, međutim, kreditne snage i zdrav učinak poslovanja pre krize amortizovaće ekonomski šok nastao usled epidemije.

Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu centra nacionalne privrede, napisano je u izveštaju agencije „Moody’s“.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je kreditni rejting potvrda da je grad finansijski stabilan.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

Likvidnost Beograda na zadovoljavajućem nivou

U izveštaju se navodi i da se očekuje da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou, kao i da je prosečan gotovinski saldo na računima Grada prošle godine, iznosio 12,1 milijardu dinara.

Gotovinske rezerve grada veće su 3,4 puta od zahteva za servisiranje duga koji dospeva 2020. godine i pružaju gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu.

Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom u septembru 2019. godine. Ugovorom se predviđa investiranje u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 miliona evra.

Na kraju svog izveštaja američka kreditna agencija „Moody’s” pohvalila je finansijsko poslovanje grada Beograda, naveo je Vesić, prenosi Tanjug.

  • luka

    2.10.2020 #1 Author

    odlična vest. samo da se i dalje napreduje, razvija ali i da prosecna plata raste ne samo ocena, statistika

    Odgovori

  • Irina

    2.10.2020 #2 Author

    Dobre vesti za nas grad

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...