Proizvodnja će premašiti pretpandemijske nivoe

Povećan broj rizičnih investicija preti da uruši stabilnost evrozone

BankeNovacSvetVesti

17.11.2021 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Povećan broj rizičnih investicija preti da uruši stabilnost evrozone Povećan broj rizičnih investicija preti da uruši stabilnost evrozone
Rast cena nekretnina i finansijskog tržišta, preuzimanje investicionih rizika i sve veći broj pozajmica prete da uruše stabilnost u evrozoni, upozorava Evropska centralna banka... Povećan broj rizičnih investicija preti da uruši stabilnost evrozone

Rast cena nekretnina i finansijskog tržišta, preuzimanje investicionih rizika i sve veći broj pozajmica prete da uruše stabilnost u evrozoni, upozorava Evropska centralna banka (ECB).

Dok ekonomski oporavak nakon korona krize podrazumeva kompromisna rešenja, sve je više ranjivih tačaka čija bi akumulacija potencijalno imala teške posledice na duži rok, navodi se u saopštenju banke sa sedištem u Frankfurtu.

Evrozona, koja obuhvata 19 nacija, beleži nagli oporavak u odnosu na poslednji finansijski izveštaj ECB u maju. Njeno tržište kapitala je, u međuvremenu, počelo da cilja naviše, preuzimajući rizične sektore zbog povećane tražnje investitora, prenosi Bloomberg.

U ECB naglašavaju da rastu rizici i u oblasti nekretnina, posebni u zemljama gde su cene još pre pandemije bile visoke. 

Kako navode, tržište je “sklonije korekcijama”, a upozoravaju i da će se investicioni fondovi, penzioni fondovi i osiguravajuća društva potencijalno suočiti sa “značajnim gubicima kredita” ukoliko budu investirali u kompanije sa nižim korporativnim rejtingom.

Ekonomski oporavak nakon pandemije virusa Covid-19 je stabilan. Rizik da će stopa problematičnih kredita i gubici banaka rasti znatno je opao, a niske kamatne stope su smanjile zabrinutost zbog dugovanja, navodi se iz ECB. Glavnu pretnju ekonomskom oporavku i dalje predstavlja pandemija.

Izvan Evrope, nesigurnost se javlja u Kini podstaknuta usporavanjem rasta, koje se dešava nezavisno od problema uzrokovanih dugovima kompanije Evergrande, piše u izveštaju ECB.

Na domaćem terenu, zvaničnici iz ECB vide kako ekonomski rast takođe usporava, ali očekuju da će proizvodnja u četvrtom kvartalu verovatno premašiti pretpandemijske nivoe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...